Parlamentul European

Eu. Fie China, U.E., S.U.A.etc. tot străini sunt. Important ca negocierile să se facă şi în interesul naţiunii. Până la urmă mondializarea e o concurenţă economică în sau defavoarea naţiunilor…

C.B. (Craiova). Amendamentul ar fi următorul: au trecut peste 40 de ani iar atunci ne numeam Republica Socialistă România. Acum doar Republica România. Sau mergem iarăşi către Socialistă? Un parteneriat strategic cu China anulează de facto parteneriatul startegic cu SUA şi apartenenţa la NATO. Ca de aia se numeşte strategic. Nu extinderea relaţiilor economice cu China reprezintă o problemă (să nu uităm că distrugerea pieţelor tradiţionale romaneşti se datorează tot guvernărilor din care îşi trage seva USL) ci gafa diplomatică IMENSĂ. Sau, în cazul în care asta ar fi orientarea strategică a politcii externe româneşti, premierul ar trebui măcar să ne anunţe şi pe noi ca să ne pregătim de o nouă revoluţie culturală. Cunosc resentimentele dacă aţi vorbi în numele majorităţii n-aţi mai face diferenţe ideologice. Poziţia geostrategică a României după cum ştiţi a nevoit-o dintotdeauna să-şi redefinescă relaţiile externe în funcţie de interese naţionale. Acum este un moment oportun având în vedere situaţia economică a U.E. şi S.U.A. În plus România a prins integrarea europeană într-un moment de nesiguranţă economică şi politică. Imaginaţi-vă că un chinez v-ar acorda cea mai mare sumă într-o licitaţie şi e suficient să înţelegeţi. E simplu banii fac politică şi siguranţa naţională…

       Domnul meu, îţi recomand să reciteşti comentariul meu şi ai să vezi ce am scris despre aspectul economic. Dacă vrei dialog şi dezbatere ivata să îţi asculţi (citeşti) partenerul de dialog. Altfel devine un dialog talibanizat al surzilor. Iar eu nu am timp de pierdut cu aşa ceva. Personal îmi doresc investiţii chineze în economie. Sunt mai serioşi şi mai cinstiţi decât romanii. Dar nu parteneriate strategice. Asta implica reorientări majore în politica externă şi angajamentele militare.

Eu. Am citit cu atenţie şi când vorbeam despre aspectul economic includeam şi parteneriatul strategic cu China. N-am înţeles însă ce ar fi atât de important parteneriatul cu S.U.A. pe filieră militară. Cine e defapt S.U.A. ? Vă recomand să citiţi noile noile tratate de geopolitică şi vă veţi convinge de valoarea NATO şi parteneriatele strategice ale U.E. cu S.U.A. Mass-media europeană e departe de a fi obiectivă cu viitorul S.U.A. şi U.E…

C.B. Cât priveşte recomandările tale, te rog să stai liniştit, nu am venit luna trecută cu pluta. Nu am stofă de fan al nimănui şi nu cred în bunele intenţii ale nimănui într-o lume în care profitul (sub orice formă) este criteriul de performanţă (inclusiv socială) suprem. În anumite limite lucrul ăsta este bun, dar câinoşenia pe care o dezvoltă devine distructivă pentru omenire. Iar primele victime sunt întotdeauna cei mai mici. Să fim înţeleşi te rog: nu militez pentru egalitarism şi etatism. Ci doar pentru o altfel de ordine.

Eu. Am înţeles numai că problema cu cei ce au condus ţara a fost mereu în istorie fiind forţaţi de marile puteri şi evident au ştiut să aibă grijă şi de ei. România nu poate şi nu va putea fi niciodată independentă datorită poziţiei geostrategice indiferent de clasa politică. Cei care au reuşit să facă ceva, au reuşit cu mari compromisuri şi alianţe cel puţin mutuale. Dacă îmi numiţi măcar o singură perioadă a independenţei sale în istorie vă cred atunci. Înţeleg tema de acaparare a pieţei Europene de către chinezi pe termen lung dar este o realitate fără precedent. Numai prin relaţii externe cordiale chiar, putem scăpa de ceea ce este România astăzi. După orice criză economică se vor crea noi alianţe, noi puteri care schimbă cursul normal al istoriei de acea nu trebuie că România să piardă orice oportunitate diplomatică cu marile puteri. În ce parteneriate strategice avantajoase concrete a fost şi este România cu S.U.A., şi U.E.? Dacă China va ieşi învingătoare din competiţia asta economică şi România va pierde ca în 1989? Imaginaţi-vă o Românie în top 10 mondial dacă îşi va renegocia parteneriatul strategic începând cu China, Rusia….evident dacă clasa politică se ridică măcar la nivelul anilor interbelici…

15 februarie 2014


MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet

Lasă un răspuns