Castrul cu val de pământ de la Pinoasa – Vârţ (oraş Rovinari)

         Pinoasa (J. Gorj) Cetatea de la Vârţ – Rovinari se ridică pe un deal numit de localnici „Cioaca cu bani” şi domină până în depărtare câmpurile şi dealurile din zonă, oferind un important punct strategic.[1] A avut o formă dreptunghiulară cu laturile lungi orientate cu axul pe direcţia nord-sud. Era amenajat cu val de pământ şi datează de la începutul secolului al II-lea p. Chr. Agger-ul avea lăţimea de 7 m şi se mai păstra pe o înălţime de 2-3 m. Lungimea valului era de 170 m (laturile de nord şi de sud) şi de 150 m (laturile de est şi de vest). Era un castru de mărime mijlocie înglobând o suprafaţă de cca. 2 ha. La capătul de E al satului, pe malul stâng al râului Tismana, în locul numit “Cetatea Stegarului”, N. Plopşor a localizat un castru de mărimea 120 x 120 m, cu val înalt de 2-3 m şi lat de 20 m. Râul i-a distrus latura sudică. În vechea literatură, acest castru a fost localizat la Rovinari sau la Virţ.

Pons Auti, vezi Ioneştii Govorii.
Pons Vetus, vezi Câineni.

Praetorium, vezi Copăceni şi Racoviţa, [2]

     Castrul  de la Pinoasa-Vârţ astăzi nu mai există fiind distrus de lucrările de construire a Termocentralei Rovinari. Castrul era situat pe malul stâng al râului Tismana, în apropierea confluenţei sale cu râul Jaleş şi la cca. 500 m vest de râul Jiu. În zona centrală a castrului se mai reperau la finele veacului al XX-lea şi în prima jumătate a secolului al XX-lea, urmele de la principia. În anul 1972[3] aici a fost efectuată o cercetare de suprafaţă de unde au fost recuperate fragmente de cărămizi, ţigle şi o amforă. În anul următor, castrul era complet distrus. Nu se cunoaşte numele antic al castrului şi nici cel al unităţii militare care a fost cantonată aici. Fortificaţia a fost folosită pe întreaga perioadă a stăpânirii romane în provincia Dacia. Obiectele din imagine descoperite la Stoina și Vârț  pot vi văzute astăzi la Muzeul Județean Gorj.

10 aprilie 2014


[1] Gheorghe Dr. Calotoiu, în săptămânalul Vertical, 17 Noiembrie 2009

[2] D. Tudor, O.R., p.   p.297

[3] Ibidem, p.297

[4] Ibidem, p. 286.


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.

MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează