Citind cu atenție cele scrise de colegul nostru de la “Alianța pentru Demnitate Națională”  Iulian Capsali, recunosc că și eu m-am numărat printre cei ce au contestat decizia de canonizare a Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt. Veridicitatea canonizării o demonstrează sutele de studii pe care doar creștinii practicanți le mai pot înțelege acum. Abia astăzi am înțeles importanța acestei decizii sinodale în contextul unei prigoane înverșunate împotriva valorilor culturii și spiritualității naționale. Valoarea acestei decizii este cu atât mai mare cu cât ea a fost inițiată de ierarhi cu un mare deficit de imagine. Toate astea mă fac să-mi pun doar două întrebări:

  • Cine credea că astăzi cei mai mari adversari ai comunismului, vor fi umiliți post-mortem, iar susținătorii lor considerați adepți ai extremismului politic?
  • Cine credea că așa zisul “gulag sovietic” de până în 1989 continuă astăzi prin exterminarea sistematică tot prin aceleași laboratoare secrete de cercetare dar de astă dată cu complicitatea marilor puteri? (Ioan D. Constantinescu)

  “Cea mai frumoasă mărturisire auzită de mine asupra sfințeniei Voievodului Ştefan cel Mare a fost a unui heterodox (greco-catolic), mai precis a lui Bogdan Duca. Lui i s-a arătat voia Domnului în mănăstirea Putna, acolo unde Sfântul îşi aşteaptă Învierea. Din câte îmi aduc aminte, Bogdan cam hulea cu gândul chiar în biserică, sceptic la posibilitatea ca Voievodul Ştefan să fi fost chiar un sfânt, că eroismul său de netăgăduit nu atinge totuşi treapta îndumnezeirii. Cred că mai toți am clevetit după ce Sf. Sinod a luat hotărârea canonizării sale. Alții au rămas şi astăzi încremeniți în dubii.
Minunea resimțită de Bogdan s-a vădit – dacă memoria mă înşeală, îl conjur să mă îndrepte – ca o forță care l-a apăsat, îngenunchindu-l chiar în necropola ştefaniană.

Minunată mărturie, mare Sfântul Ştefan, voievodul care îşi are astăzi ziua de prăznuire!

Fie ca Sfântul să apere în fața Domnului demnitatea acestui neam, asupra căruia noii barbari încearcă să pună jugul ideologic opresiv al globalismului anticreştin.”

Iulian Capsali, 3 iulie 2017


  • Suntem cenzurați online, pe rețelele de socializare. Zilnic, puteți accesa site-ul pentru a vă informa.
  • Contactați-ne oricând. Pentru o presă independentă, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservatorContează pe ȘTIRI ce contează!

Lasă un răspuns