Irina Petronela Stroe despre ”Drumul spre Vozia”

   Moto:
„Cine nu luptă şi nu învinge patimile şi ignoranţa, acela nu cunoaşte Pacea. Pacea oamenilor depinde de măsura în care ei se regăsesc în Duhul Adevărului. 
Vă spun atât: căutaţi iubirea şi trăiţi-o cu multă smerenie!”
Valeriu Gafencu, Întoarcerea la Hristos


Drumul spre Vozia… ce Cheie se ascunde în spatele acestui cadru mitic, de Basm? Se spune că fiecare Drum poarta în el o Inimă, iar dacă un Drum nu îşi află Inima, asemenea unei fiinţe, acel Drum nu există. Nu are Sens. Care este, aşadar, Inima „Drumului spre Vozia”?… întreb retoric.

„Putem vorbi oleacă”, aşa cum Dan l-a invitat la Cuvânt de taină pe Bătrânul Părinte al Schitului uitat de Timp.

Un Roman ce îmbrăţişează 3 volume adâncite în peripeţii, un Manuscris – tainic Munte cu comori de Chei spre Dimensiuni şi spectre de Cunoaştere demult îngropate în veacuri şi spoiali ale civilizaţiei moderne.

Scriitorul Mihai-Andrei Aldea este Părinte, este Tată, este Om și Luptător, istoric prin cunoaştere şi studiu, pedagog practic, memorialist, narator şi etnolog .

Cu cele 3 cărţi sub privire, parcă îl văd cu ochii inimii pe Creanga, zâmbind şugubăţ în barbă deasă şi cărunta pe alocuri; lângă el, un Sadoveanu se bucura vizibil mândru că încă se mai poartă în arta scrierii magia poveştii, talcul descrierilor şi dragul de Natură, în toată splendoarea sa.

„Cei 3 şi Pădurea cea Mare”, la braţ cu „Cei trei şi luptele Deralei” s-au întâlnit la răscruci, „Prin Coline şi neguri”, în iniţiaticul Întreg: „Drumul spre Vozia”.
Mult îmi place acest Drum. Pentru că „Drumul” spre Vozia este o Altfel de Cale. Nu este doar un drum într-un spaţiu dat. Nu este un Punct pe o hartă. Drumul spre Vozia este un Drum lăuntric, un Drum pe care… Continuarea: aici

articol publicat inițial la 28 septembrie 2017


Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns