Adrian Papahagi: Sunt partizan înfocat al Uniunii Europene… Pledez deci pentru prudență, echilibru și moderație conservatoare.
“Sunt partizan înfocat al Uniunii Europene. Sprijin ideea Statelor Unite ale Europei, în sensul unei confederații creștine a păcii, libertății și prosperității avut în minte de Churchill în discursul de la Zürich (1946). Realizez că românii pot fi fericiți, prosperi și liniștiți doar într-o Europă unită și pașnică.
Sunt anglofil și anglofon de profesie (predau literatura engleză), francofon și francofil prin formare (am studiat și am predat opt ani în Franța), germanofon și germanofil din admirație (am studiat germana și imensa ei cultură), italianofon și italianofil prin tradiție familială. Mai presus de toate sunt român, deci mă gândesc la interesul țării noastre.
Concep Europa ca patria noastră lărgită. Critic stângismul european ca pe cel românesc. Acuz deficitul de democrație de la vârful UE ca pe cel din propria-mi țară. Deplâng centralismul, dirijismul, intervenționismul și nivelarea atunci când vin de la Paris și Berlin via Bruxelles, ca atunci când se manifestă la București.
Îmi doresc o Uniune care să integreze memoria traumatică a comunismului și prin aceasta să înțeleagă sensibilitățile Estului European. Germania și Franța sunt responsabile pentru pacea continentului, fiindcă tot ele au dinamitat-o periodic de la Napoleon la Hitler, dar nu sunt stăpânele Europei. Și în 1815, și în 1945 a fost nevoie de geniul și eroismul britanic pentru a stăvili pretenția de hegemonie a Franței, respectiv a Germaniei.
Iată de ce cred că UE trebuie să găsească o contrapondere internă la puterea franco-germană (așa cum, în SUA, statele mici și conservatoare au reușit să stăvilească pretenția elitelor de East Coast și californiene de a își impune ideologia stângistă). De aceea, deplâng Brexit-ul, ceea ce nu mă împiedică să respect decizia supușilor Maiestății Sale de a părăsi UE.
Nu îmi doresc resurgența naționalismelor de tip interbelic, mă tem de manipularea putinistă a unui fals conservatorism.
Ce îmi doresc este ca meridionul și levantul, neglijate în actuala ecuație a puterii din UE, precum și conservatorismul creștin să restabilească echilibrul unei Uniuni dominate de un establishment stângist al zonei Charlemagne – toate întru evitarea frustrărilor centrifuge și a voluntarismului “progresist”. Mai sper ca sudul și estul Europei, în principal Italia și Polonia să tempereze antiamericanismul unor decidenți UE.
Pledez deci pentru prudență, echilibru și moderație conservatoare.”
Adrian Papahagi, 19 iulie 2019
Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!
MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo