Claudiu Dumitrache: Trupa Artistică Anton Pann își reia activitatea!
Trupa Artistică Anton Pann din București a încetat activitatea înainte ca fondatorul, Ioan Maftei-Buhăiești, să se stingă din viață în anul 2016.
Ioan Maftei-Buhăiești a fost atât fondator, regizor și dramaturg al trupei, cât și actor. Fiind de profesie matematician, scriitor, actor, epigramist, ziarist, dramaturg și regizor, Buhăiești a purtat trupa în spectacole extraordinare în România și în Republica Moldova, ajungând la inimile a mii de spectatori. Unul dintre discipolii eruditului a fost Claudiu Dumitrache, scriitor și cântăreț din tânăra generație, care a fost inițiat în trupă de Buhăiești în anul 2012.
Artistul a refondat trupa lui Buhăiești urmând să reia activitatea curând, alături de artiști noi, dar și de artiști din vechea formulă.
“Domnul profesor Maftei a fost ca o enciclopedie, ale cărei învățături mă ajută și acum în drumul meu către ce îmi propun ca artist și ca om de bune moravuri. A plecat și a luat cu el un suflet colectiv al creației, bunătății și entuziasmului, motivația Trupei Artistice Anton Pann, pe care cu greu le-am putut regăsi.
Îndrăznim acum să oferim o nouă șansă proiectului, în memoria profesorului Buhăiești, încercând să păstrăm constanta calității și spectacolelor pentru publicul iubitor de muzică, teatru, dans și poezie.” – a subliniat Claudiu Dumitrache pentru magazincritic.ro
În continuare se redă interviul purtat cu artistul Claudiu Dumitrache:
Cum erau spectacolele Trupei Artistice Anton Pann București și ce curpindeau acestea în formula inițială?
Spectacolele erau captivante. Nu existau momente în care să vrei să ieși din sala sau să mergi la… toaletă. Se puneau în scenă spectacole ca “Extaz și agonie” sau “Five o’clock”, adaptate contemporan de prof. Maftei, Marian Simion si Niky Hindi. Teatrul era completat cu frumoase momente muzicale, umoristice sau coregrafice, pentru care am auzit aplauze neîncetate. Era un cadru de basm și înălțare. Toată lumea era vie, trecând de la râs la plâns și viceversa.
Cum era Maftei-Buhăiești când nu era pe scenă? L-ai putea caracteriza?
… era blând, elegant și dăruia mult. O calitate omenească rar întalnită, un chip luminos care te făcea să te simți în siguranță și să nu îți fie frică de nimic. Un adevărat agent motivațional în viața oricărei persoane care a intrat în contact cu el.
Cum s-a stins din viață? Cine i-a fost aproape și cum crezi că și-ar fi scris testamentul?
S-a stins din viață imprevizibil. Nimeni nu se aștepta și nimeni nu credea că ar putea muri curând, având atâta energie și emanând atâta speranță. Nu mulți i-au fost alături în ultimele clipe. Mulți nici nu știau că era bolnav. Familia, nu doar că nu a avut inters față de creațiile sale și activitatea remarcantă, dar nu a avut interes nici față de Maftei-Buhaiești omul. L-au lăsat să sufere și să se stingă, având doar câțiva prieteni aproape – precum dna Gabriela Dancu.
Sigur nu și-ar fi dorit să moară și sigur a fost și el surprins să se vadă la capătul acesti vieți. Cred că testamentul este scris prin ceea ce a lăsat în urmă.
Unde vor avea loc primele spectacole ale trupei în noua formulă? Cine sunt artiștii cei noi?
Ne propunem să începem cu Bucureștiul. Capitala a fost locul în care publicul a fost format în așa fel încât să se prezinte la spectacole de fiecare dată, ritmat, la fiecare anunțare a unui nou concept. Sperăm să mobilizăm din nou același public și, desigur, să atragem și mai mulți tineri. După recucerirea Bucureștiului, vom avea Constanța, Iași, Focșani, Giurgiu, Tulcea, Pitești, Ploiești și Chișinău. Armata este formată din artiștii comici, muzicali și teatrali pe care i-ați văzut în ultima perioadă cel mai des la tv sau pe scene. Este prematur să deconspir noua formulă. Dar se vor afla artiștii odată cu venirea toamnei.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook