La 2 august 1940 Stalin semna un decret abuziv de înființare a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești

La 2 august 1940 Stalin semna un decret abuziv de înființare a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești

La 2 august 1940 Stalin semna un decret abuziv de înființare a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești

Pe 2 august 1940 Stalin semna decretul abuziv de înființare a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. Fără nici un fel de consultare cu locuitorii regiunii sau măcar cu autoritățile care administrau acea regiune, Stalin semnează un decret abuziv pe data de 2 august 1940, prin care se înființează Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (Република Советикэ Сочиалистэ Молдовеняскэ), pe o parte din pământul românesc ocupat cu forța de Armata Roșie.

Marea majoritate a teritoriului așa zisei Republici Sovietice Socialiste Moldovenești (RSSM) a fost parte a Principatului Moldovei.  Inițial, Basarabia fără județele Hotin, Ismail și Cetatea Albă, plus o parte a RSSA Moldovenești (aproximativ corespunzătoare teritoriului actual al Transnistriei) au fost incluse în RSS Moldoveneasca nou-inființată la 2 august 1940, printr-un decret semnat de Stalin, fără nici un fel de consultare a locuitorilor regiunii. RSS Moldovenească a devenit o republică unională separată în cadrul URSS, cu drept teoretic de secesiune.

După ultimatumul din 29 iunie 1940 din partea URSS, Armata Roșie a ocupat Basarabia și s-a trecut rapid la o grabnică reorganizare administrativă, iar la 11 noiembrie 1940 Basarabia a fost reorganizată deja teritorial în raioane, după model sovietic.

Între luna iulie a anului 1940 și decembrie 1953, aproximativ 340.000 de persoane au fost deportate de către sovietici din teritoriul românesc anexat de către URSS, mulți dintre cei deportați făcând parte din fosta administrație de stat românească.

În total, după Rudolf Joseph Rummel, aproximativ 2.344.000 de persoane, în mare parte români, au fost deportate din teritoriile anexate de URSS în anul 1940 în dauna României, din care 703.000 au fost ucise. Aceasta reprezintă o medie de 620 de persoane pe zi sau 18.600 pe lună, ceea ce înseamnă aproximativ un tren de zece vagoane sau un convoi de camioane pe zi.


MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoare. Contează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns