La 18 septembrie 1938 a fost inaugurat Mausoleul de la Mărășești

Foto: magazincritic.ro

Data de 18 septembrie 1938 reprezintă ziua inaugurării Mausoleului de la Mărășești, un monument istoric construit în vestul Mărășeștiului, în județul Vrancea și dedicat eroilor români din Primul Război Mondial.

Acest monument reprezentativ printre cele dedicate eroilor români care și-au jertfit viața pe câmpurile de luptă din timpul Primului Război Mondial, a fost construit între anii 1923-1938 de către Societatea Naţională a Femeilor din România, societate în fruntea căreia se afla Zefira Voiculescu, văduvă de război, fosta soție tocmai a unuia dintre eroii căzuți în Bătălia pentru Mărășești.

În timpul bătăliei de la Mărăşeşti desfășurată între zilele de 24 iulie și 6 august 1917, au pierit pe câmpul de luptă circa 11.500 de militari români, pierderile totale din ambele tabere ridicându-se la un număr peste 30.000 de soldați căzuți la datorie.

Despre această cruntă bătălie de la Mărășești, Mihai Sadoveanu avea să scrie, aflat încă sub puternica impresie a războiului, despre mașina de “topit” divizii germane una după alta:

„Timp de aproape două săptămâni, cât a ţinut bătălia, militarii noştri au fost neadormiţi şi neobosiţi. Au respins atacuri, au contraatacat, s-au bătut cu duşmanul cu o energie înfricoşată. Această energie fără seamăn, poate fără precedent în analele războiului de faţă, este cel mai mare titlu de glorie al oştirii noastre … după două săptămâni, inamicul s-a oprit, şi-a lăsat braţele jos şi bărbia în piept cu descurajare … Mareşalul von Mackensen a privit cu îndoială şi cu tristeţe harta şi a închis ochii, gândindu-se la catacombele pe care le-aînălţat la Siret. Zece până la douăzeci de divizii germane s-au topit în această bătălie.”

Mihail Sadoveanu

  • Suntem cenzurați online/pe rețelele de socializare. Zilnic, puteți accesa site-ul pentru a vă informa.
  • Contactați-ne oricând.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un ,,Like” și să distribuiți pagina de Facebook (conținut exclusiv).
  • Pentru o presă independentă, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservatorContează pe ȘTIRI ce contează!

Lasă un răspuns