La 26 februarie 1926 se naștea academicianul Gheorghe Platon

Foto: Biblioteca Academiei Române Iaşi

Personalitate de marcă a știintei istorice romanești contemporane, Gheorghe Platon s-a născut la 26 februarie 1926, la Buhuși, judetul Bacău.

Istoria modernă a Romaniei a constituit obiectul de studiu al academicianului, cercetare concretizată în peste 300 de titluri de monografii, manuale, articole, culegeri de documente, la care se adaugă 250 de recenzii și articole. În 1985 a consacrat istoriei moderne a romanilor o sinteza, prima de acest gen în istoriografia recentă. Timp de o jumatate de secol s-a dedicat nu doar studiului istoriei, ci și formarii de noi generații de dascali și cercetatori.

La 26 februarie 1926 se naștea academicianul Gheorghe Platon

Gheorghe Platon a fost membru al Consiliului National al Istoricilor din Romania, al Societății de Știinte Istorice, al Comisiei de Istorie a Relatiilor Internationale de la Milano, membru fondator al fundațiilor „N. Iorga”, „N. Titulescu”, „A.D. Xenopol” și președinte al părții române a Comisiei mixte romano-polone a Academiei Romane.

Membru corespondent (13 noiembrie 1990) și membru titular (31 mai 1993) al Academiei Romane.
Academicianul Gheorghe Platon a fost director onorific al Bibliotecii Academiei Romane, Filiala Iași până în anul 2003. A donat toate lucrările care îi aparțin pe măsura apariției acestora.

De asemenea, a cerut sprijinul colegilor din sistemul academic și universitar iesean pentru îmbogațirea colecțiilor bibliotecii. Dupa încetarea din viață, în anul 2006, o parte din biblioteca personală a profesorului, însumand 2485 de titluri, ne-a fost donată, în anul 2007, de catre fiul domniei sale, profesorul universitar Alexandru-Florin Platon.

(Alăturat, câteva dintre titlurile cuprinse în această impresionantă donație.)

Sursa/Foto: Biblioteca Academiei Române Iaşi


MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator – Nihil Sine Deo – PRESĂ LIBERĂ

Lasă un răspuns