La 24 martie 1919 directorul Sovietului Maghiar decide arestarea liderilor culturali și spirituali ai românilor din comitatul Bihor

24 martie 1919 - directorul Sovietului Maghiar decide arestarea liderilor culturali și spirituali ai românilor din comitatul Bihor

La 24 Martie 1919 directorul Sovietului Maghiar a internat (închis) – între alții- pe prezidentul consistorului Roman R. Ciorogariu, asesor referentul Gheorghe Tulbure, pe protoprezbiterul Orăzii Mari Andrei Horvath, al Vașcăului, Adrian P. Deseanu și secretarul consistorului Dr. Aurelian Magier. Cei internați sunt controlați zilnic în casele lor și la primărie, informează Glasul info.

“În noaptea acelei zile a intrat la consistor comisia directorului cu puterea armată, de a ținut perchezițiile în localul prezidial și în birouri, ducând cu sine cheile de la casele Wertheimiane și instituind o strajă de 5 soldați la consistor.

În ziua următoare a fost dus numerarul de 84.000 de coroane din case, iar efectele lăsate în case, însă cheile duse la directoriu.

Casa consistorială din strada domnească și cea din strada Capucinilor constrânsă pentru comunizare. Ca o consecință a separării bisericii de stat, salariul vicarului-prezident sistat la oficul de dare.” (Arh. Statului Arad, fond Ciorogariu)


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoare. Contează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns