Chemare (poezie de Claudiu Dumitrache)
Chemare
Aud un glas astral demult,
Nu pot răspunde, parcă-s mut.
Aud un râu ducând spre nord,
Eu sunt în mare, nu ştiu să înot.
Aud o pasăre măiastră,
Mă cheamă-n lumea împărătească.
Eu stau în patul de pământ,
Nu pot zbura şi mor curând.
Aud un tibetan cântând,
Corpul mi-e împietrit şi plâng.
Mai aud un glas senin,
Un arhanghel, îmi dă vin.
Sunt aproape mort acum,
Miros tămâie şi mult fum.
Totuşi mai aud ceva,
Ani lumină – vocea Ta.
Poezie laureată cu premiul revistei “Litere”, Festivalul-Concurs Național de Literatură “Moștenirea Văcăreștilor” 2020.
Comentarii critice
“ […]versurile chemării din înalt spre marea vieții pământești demonstrează apartența poetului la lumea lumilor. / Sinceritatea acestor poezii, din volumul Boemia unui mort, al poetului debutant Claudiu Dumitrache, e mai presus de cuvintele pe care am încercat să le exprim. În fața sincerității lui, a sensurilor pe care le administrează cu talent deosebit în versurile sale, trebuie să rămâi și să meditezi mult. Cuvintele pe care le folosește în versurile poeziei sale nu se găsesc explicate la modul în care dorește poetul să le expună în dicționare. Dincolo de aceste cuvinte este absolut orice sau absolut totul, poezia lui Claudiu Dumitrache progresează de la a crede în ceva la a crede în altceva. Și acela este absolutul de sine. […]”
– Ștefan-Lucian Mureșanu (Persuasiune și dorința de comunicare în actul criticii, Editura Etnologica, 2020)
“Fără anume interdicții, ni se propune exersarea planării într-o lume paralelă celei telurice – poezia lui Claudiu Dumitrache. Mă întreb dacă am fi suficient de pregătiți pentru a auzi chemarea din această dimensiune întru cucernicie[…]”
– Lidia Grosu (Un crez poetic și o desemnare, ziarul Literatura și Arta, nr 18, 2021)
“[…] poezia Chemare din Boemia unui mort condensează expresiv ceea ce Paul Valéry a numit eterna luptă a spiritului cu limba. / Lirism, modernitate, expresivitate autentică în densitatea și culorile verbului, poezia lui Claudiu Dumitrache este mesajul unui talent literar în configurația tinerei lirici de azi.”
– Christian W. Schenk (Mesajul unui talent literar în configurația tinerei lirici de azi, Confluențe Literare, nr. 3532, 1 septembrie 2020)
“[…] autorul pune în centrul atenției un conținut filozofic, care dovedește și exprimă înțelepciune umană și măiestrie scriitoricească autentică, poemele ilustrând o viziune plină de sensibilitate accentuată asupra lumii spirituale și pământești, prin intermediul căreia se resimt și se desprind constant stările sufletești ale scriitorului față de tot ceea ce îl înconjoară […]”
– Galina Martea (Mitul creativ al poetului și muzicianului Claudiu Dumitrache, Cronica Timpului, nr. 76, mai 2021)
“[…]Poezia lui Claudiu Dumitrache este o chemare din strălucirile ”unui glas astral”, o chemare de a nu înceta niciodată a crede în puterea miraculoasă a iubirii […]”
– Sergiu Botezatu (Cosmosul în poezia lui Claudiu Dumitrache, revista Timpul, 1 aprilie 2021)
“[…] Aici avem de-a face cu laitmotivul dragostei împrăștiate, dăruite în scânteieri vitale, extravertite, în toate nuanțele sale. Vocea autorului vibrează de iubire clamată în varii tonalități, până la decibelii pe care-i include de obicei patima. Să se știe, să se audă, să-i fie primit darul de afecțiune[…]”
– Veronica Balaj (Claudiu Dumitrache este un maratonist în cultură, Armonii Culturale, 24 septembrie 2020)
Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un like și să distribuiți pagina de Facebook