Dumitru Pleniceanu, în memoria posterității

În fiecare an, pe data de 26 octombrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, această zi fiind una deosebit de importantă și pentru Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”, asociație ce l-a ales ca patron spiritual pe cel care în urmă cu peste un secol a făcut cu multă generozitate o serie de opere de binefacere şi a fost alături de orice iniţiativă menită să lumineze şi să îmbunătăţească nivelul social și cultural al sătenilor de pe moşia lor.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, se stabileau în Vădenii Gorjului, Dumitru și Maria Pleniceanu, proprietari care de-a lungul timpului au impresionat prin generozitate şi nobleţe, dar şi prin atitudinile şi manierele de aleasă ținută. Mărturiile din acea perioadă menționează actele de caritate pe care familia Pleniceanu le-a făcut cu nedisimulată generozitate, susținând initiative proprii sau ale comunității locale, la care au luat parte din postura de buni cunoscători ai realităţilor sociale de la cumpăna veacurilor XIX şi XX.

Văzând sărăcia oamenilor care trudeau pe moşia lor şi neavând moştenitori, familia Pleniceanu a finanţat ridicarea unui local pentru şcoală primară, altul pentru o școală de arte și meserii, un altul pentru primărie şi unul pentru o bancă. Au susținut campania militară de la 1877-1878 și alte campanii social-umanitare din Gorj. Mai mult decât atât, cu cele mai bune intenţii, au oferit burse copiilor care proveneau din familii nevoiaşe şi au donat treptat de-a lungul anilor părţi din averea lor comunităţii locale.

Au înzestrat şcoala din Vădeni cu mobilier şi rechizite pentru copii dornici să deprindă tainele învăţăturii. Au donat, în spiritul credinţei, de-a lungul anilor, mai multe icoane, sfeşnice, candele şi alte obiecte bisericeşti, Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Vădeni. Prin grija Mariei Pleniceanu, la dorinţa soţului său mort în noaptea de Anul Nou (1906-1907), o parte dintre fiii şi fiicele celor care munceau pe moşia lor din Vădeni şi-au putut continua învăţătura la Târgu-Jiu, printre aceştia aflându-se şi Ecaterina Teodoroiu. Au donat propria casa din Târgu-Jiu, Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Vădeni, iar conacul din apropierea bisericii și terenul aferent, Casei Școalelor și a Culturii Poporului pentru susținerea funcționării Școlii de arte și meserii.

Cu siguranță vor fi fost și alte contribuții financiare și materiale ale familiei Pleniceanu și de solidaritate a acestora pentru comunitatea locală, fiind binecunoscute în epocă operele de binefacere ale familiei, generozitatea lor prelungindu-și ecourile până în zilele noastre.


  • Suntem cenzurați online/pe rețelele de socializare. Zilnic, puteți accesa site-ul pentru a vă informa.
  • Contactați-ne oricând.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un ,,Like” și să distribuiți pagina de Facebook (conținut exclusiv).
  • Pentru o presă independentă, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservatorContează pe ȘTIRI ce contează!

Lasă un răspuns