O “mică” problemă…
Berkeley şi alte surse ştiinţifice recunoscute mondial pretind că Universul are o vârstă de cca. 13,7 miliarde ani (+/- 200 milioane ani, deci undeva între 13,7 şi 13,9 miliarde ani).
Cercetările Planck pretind că universul are o vârstă de cca. 13,83 miliarde ani. În fapt, nicio diferenţă esenţială faţă de cifra anterioară, de vreme ce intră în marja de +/- 200 milioane de ani.
Dar să rotunjim aceste cifre la 14 miliarde ani.
Vârsta Universului conform estimărilor ştiinţifice.
Pe de altă parte, tot cercetătorii de la Berkeley şi aceleaşi alte surse ştiinţifice dau o rază a Universului observabil de 47 miliarde ani lumină. Ceea ce înseamnă că Universul există – cu stele şi galaxii – dinainte de Big-Bang. Sau că teoria Big-Bang este total greşită.
De ce?
Pentru că lumina călătoreşte de la corpurile îndepărtate de o vreme (47 miliarde de ani) care este mai mare decât vârsta Universului. Trebuie să observăm aici că viteza de expansiune a Universului, calculată de Misiunea Planck este mai mică decât cea estimată înainte de această misiune. Şi că este, oricum, mult mai mică decât viteza lumii. Aşa cum şi mişcările galaxiilor în raport cu celelalte galaxii sunt mult mai încete decât viteza luminii.
Ceea ce face să apară întrebări precum
– dacă Universul are 14 miliarde ani vechime, iar expansiunea sa este mult sub viteza luminii, cum are un diametru de 94 ani lumină?
– dacă Universul are 14 miliarde ani vechime, unde se văd secundele de după Big-Bang?
Asta pentru că ar trebui să nu vedem galaxii de jur împrejur, ci stadii tot mai îndepărtate în timp. De fapt, la 14 miliarde ani lumină nu ar trebui să vedem nimic! Pentru că lumina care vine de acolo nu exista în urmă cu 14 miliarde de ani, conform teoriei Big-Bang…
Altfel spus, între teoria Big-Bangului şi calculul vechimii Universului conform acestei teorii, pe de-o parte, şi observaţia directă a Universului în zilele noastre, pe de altă parte, există unele “mici” contradicţii…
O mică problemă.
Interesantă, cât de cât…
P.S. Nici nu discut aici despre teoriile care susţin că Universul observabil este doar a 80-a parte din Universul existent, sau chiar, după unii (ca Dr. Alex Filippenko), chiar doar o parte din 10 la 41 (adică Universul observabil ar fi faţă de cel total cât este un proton faţă de Universul observabil).
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook