Rețineri și percheziții într-un caz de corupție electorală din județul Bistrița Năsăud
Se pare că într-o localitate din Bistrița-Năsăud, campania electorală recentă a fost mai ”savuroasă” decât oricând !
Ofițerii poliției judiciare din cadrul DGA-BN, pofticioși de felul lor, pe 25 iulie 2024, au desfășurat o acțiune care a adus primăria incriminată într-un ”foc de artificii” juridic. Adeverințele false, privind domiciliul fictiv, erau la mare căutare, iar funcționarii erau dornici să le ofere alegătorilor cele mai dulci senzații electorale. Cu șapte percheziții și cinci mandate de aducere, jandarmii s-au asigurat că ”spectacolul” corupției a fost bine documentat și distribuit, astfel încât să urmeze premierea actorilor implicați.
Comedia electorală: funcționarii primăriei în roluri de ”Mari magicieni electorali”
Într-un colț pitoresc al județului Bistrița-Năsăud, unde liniștea rurală era întreruptă doar de sunetele păsărilor și de zvonurile campaniei electorale, s-a consumat un spectacol demn de cele mai trăsnite comedii de teatru moderne.
Funcționarii primăriei, care ar fi trebuit să se ocupe de probleme administrative, s-au dovedit a fi adevărați maeștri ai iluziilor. Aceștia nu doar că s-au priceput să jongleze cu formulare și acte, dar au și inventat un nou număr de magie: eliberarea de adeverințe de domiciliu fictiv, pentru alegătorii dornici să profite de avantajele autenticei democrații românești: vânzarea voturilor. Gândindu-se probabil că pot păcăli toată lumea fără să fi observat, acești „magicieni” au creat acte care păreau la fel de reale ca o casă în care nu locuia nimeni, pentru că nici nu exista, în realitate.
Imaginați-vă scena: în timp ce unii își etalau talentele eletorale, acești funcționari creau un „bilet de intrare” pentru votul necesar obținerii unor posturi în administrația locală. Așa cum o iluzie bine făcută necesită multă practică și dedicare, la fel și această „magie electorală” presupunea multă muncă de echipă, cu adeverințe false distribuite precum pliantele publicitare. Cu zâmbetul pe buze și cu o eleganță demnă de o stea de cinema, aceștia promiteau alegătorilor dornici să-și schimbe domiciliu în mod fictiv, în localitatea lor și câte 700 de lei în schimbul votului lor.
Și pe moment, pare că au reușit să devină câștigători, iar acum vor urma premiile oferite de autoritățile juridice !
Primăria în lumina reflectoarelor: când perchezițiile devin ”Spectacol de vară”
Pe 25 iulie 2024, echipele de ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție au pătruns în primărie cu o efervescență care ar fi făcut invidioasă orice echipă de organizatori de festivaluri, probabil dorind să-și mute domiciliul în localitate. Într-o acțiune coordonată și cu un ritm alert, care a lăsat pe toată lumea fără suflare, s-au desfășurat șapte percheziții – un adevărat „foc de artificii” juridic – una la primărie și 6 la persoane fizice și pe cei cinci, dintre cei mai meritoși, i-a invitat și la un party la sediul DGA-ului, să vorbească despre constituirea unui grup infracțional organizat, despre falsul și uzul de fals, despre falsul informatic și coruperea alegătorilor, activități petrecute în mica localitate, în perioada martie-iunie 2024.
Și cu siguranță că ofițerii au avut ocazia să se informeze serios despre practicile democratice electorale din această localitate, direct de la sursă.
Ploaia de rețineri: Cum se scrie epilogul în Saga corupției bistrițene
După cum în orice piesă de teatru, există o repriză de „audieri”, iar în această piesă de corupție, actorii principali au fost chemați să își joace ultimele „scene” în fața procurorului, care se pare că a fost impresionat de prestația acestora electorală. Procurorul a decis să îi rețină, pentru 24 de ore, pe 4 dintre ei, respectiv pe primarul localității, viceprimarul, secretarul primăriei și un viitor consilier local, iar pentru un alt viitor consilier local, a fost luată măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.
Acest act a adus la finalizarea unui spectacol în care fiecare detaliu a fost esențial pentru descifrarea misterului corupției bistrițene.
Așadar, după un veritabil tur de forță în care s-au împletit iluzii politice și acte false cu un „spectacol” de percheziții și rețineri, povestea corupției din Bistrița-Năsăud s-a încheiat în mod spectaculos. Ca într-un final de comedie, unde cortina coboară lăsând spectatorii cu zâmbetul pe buze, dar cu gândul la lecțiile învățate, această dramă a adus un epilog pe măsură: justiția a câștigat, iar „magicienii” din primărie au fost puși în fața realității.
Reținerile și măsurile luate nu doar că au încheiat un „show” de corupție, dar au subliniat și fermitatea cu care autoritățile, uneori tratează asemenea „spectacole” de prost gust. Funcționarii primăriei care au transformat democrația într-un circ electoral vor avea acum ocazia să reflecteze asupra „performanțelor” lor în cadrul unui „spectacol” mai puțin plăcut – cel al justiției.
Este evident că, în fața legii, niciun truc de magie nu poate ascunde adevărul. Așa cum fumul de artificii se risipește, la fel și iluziile corupției s-au risipit, lăsând în urmă un peisaj curat și limpede. „Premiile” vor fi distribuite, dar nu în stilul la care visau acești „artiști” ai corupției, ci sub forma unor măsuri legale care vor restabili ordinea și corectitudinea în administrația locală.
În final, povestea corupției bistrițene ne oferă o lecție importantă: în teatru ca și în viață, autenticitatea și integritatea sunt cele care contează. Iar pentru cei care se abat de la acest principiu, scena justiției va fi întotdeauna deschisă pentru a-i aduce în fața „publicului” și a le reda rolul potrivit în acest „spectacol” numit „Dreptate”.
Sursa: Comunicat de presă emis de Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bistrița – Năsăud.
MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoare