Exclusiv: Cotidianul „Gorjenul” recunoaște efortul de șapte ani al redacției noastre
![](https://magazincritic.ro/wp-content/uploads/2015/04/LACB101.jpg)
Dincolo de aprecierile mai mult sau mai puțin obiective ale domnului Conf. univ. Ion Popescu-Brădiceni, articolul din Cotidianul „Gorjenul”, este mai degrabă o recunoaștere a unui efort de nouă ani ai redacției noastre. Meritul autorului citat îi revine doar ca oricărui membru din echipa noastră editorială, ai cărei muncă voluntară justifică tot respectul. Opera în sine nu este altceva decât o colecție de articole (cele mai multe refuzate de presa locală), ai cărei valoare sporește prin cercetarea științifică din prima parte, în cea mai mare parte o compilație.
Mulțumim domnului Conf. univ. Ion Popescu-Brădiceni, pentru cuvintele frumoase și mai ales pentru răbdarea de a citi o carte a unui oarecare gazetar. De altfel, domnia sa este unica personalitate a județului nostru care a crezut în acest proiect și care s-a alăturat echipei noastre începând cu anul 2009.
Despre Maturitatea scrierii
1. A fi transdiscursiv
Doamne, ce bucuros sunt că am pe masa de lucru, în biroul meu ionaionic, ticsit de volume, şi încă o carte pe care îndrăzneşte a şi-o publica Ionel Cioabă. Se numeşte „Opere politice” (şi e doar primul volet – n.m.I.P.B.).
Sigur că titlul e polemic şi (auto)ironic căci intertextul la Marx, Engels, Lenin ş.a. e evident. În epoca post-modernă, a fi transdiscursiv nu e la îndemâna oricui (fie el filosof, publicist ori comentator (trans)politic).
Citesc, relecturez, mă orientez critic şi încerc această prefaţă. A câta o fi? Ei, ce contează! Am comis sute de asemenea întâmpinări încercând să transgresez orizontul de aşteptare al viitorului şi să întrezăresc profilul autorial în devenire (şi în deveninţă/ diferanţă).
Tinerii, cărora le-am îndrumat paşii, neşovăind eu, ca să performeze ei, au confirmat, Doamne, şi-ţi mulţumesc. Ajută-i Tu, de-acum încolo, căci, de-oi pleca, Tu-rămâne-vei de veghe!
2. Scriitura îndrăgostită
Ce remarc în întreprinderea curajoasă a lui Ionel Cioabă: seriozitate, îndrăzneală, stil ştiinţific, sobrietate bibliografică, redactare atentă, elaborare transparentă, coerenţă internă, atitudine clară (a se citi: tranşantă), poftă de cercetare, directitudine aprofundată, insistenţa metodologică, dezvoltare internă, coerenţă, expresivitate susţinută cu „arme” hermeneutice aplicate.
Apoi nu-mi pot reţine cea de-a doua idee care-mi dă impuls operaţional şi aderenţa civică, ba chiar încântarea unui biet om aflat mai degrabă sub vremuri: Ionel Cioabă care scrie entuziasto-lucid, paradoxalitatea-i fiindu-i totuşi, repet, (auto)controlată, căci în 143 de pagini sunt presărate, argumentativ/ augmentativ exact 332 de note de subsol. Impresionant, nu-i aşa, iubiţii mei comilitoni de cetate, patrie şi europenism.
Fără să cad în antifenomenul unei aderenţe… gratuite, ţin să subliniez în cazul de faţă talentul/ vocaţia unei scriituri îndrăgostite de subiectul/ obiectul său.
Conf. univ. Ion Popescu-Brădiceni, doctor în filologie, membru titular al Societăţii Naţionale Române de Filozofie
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook