Descrierea figurii Mântuitorului
![](https://magazincritic.ro/wp-content/uploads/2016/09/TG12.jpg)
DESCRIEREA FIGURII MÂNTUITORULUI
Foarte emoționantă este descrierea înfățișării Mântuitorului nostru Iisus Hristos făcută de către un cetățean roman, pe nume Publius Lentulus. Acesta, fiind prieten al guvernatorului Ponțiu Pilat, a locuit un timp la Ierusalim și L-a văzut pe Domnul în una din vizitele Sale misionare în Capitală. Probabil că este vorba despre al doilea an al propovăduirii Domnului (anul 36), în care deja popularitatea Sa extraordinară ajunsese să atragă curiozitatea a foarte multe persoane. Iată, de exemplu, ce găsim scris despre regele Irod în Evanghelia lui Luca: „Iar Irod, văzând pe Iisus, s-a bucurat foarte, că DE MULTĂ VREME DOREA SĂ-L CUNOASCĂ PENTRU CĂ AUZISE DESPRE EL..”(Luca 23;8). Iată că și unii romani aristocrați aveau aceeași dorință de a-L cunoaște pe „Proorocul” care învia morți, alunga demoni și dădea vedere orbilor din naștere! Văzându-L pe Domnul Hristos, Publius Lentulus rămâne atât de impresionat, încât trimite o scrisoare de informare Senatului Roman, în care nu face altceva decât să Îl elogieze pe Acela pe Care mulți evrei Îl invidiau. Iată ce scrie Publius Lentulus:
„În acest timp s-a arătat un bărbat, CARE ÎNCĂ TRĂIEȘTE ȘI ARE PUTERE MARE. Numele Lui este Iisus Hristos; oamenii Îl numesc puternic profet, iar discipolii Îl numesc Fiul lui Dumnezeu. Înviază morții și vindecă pe cei bolnavi de toată neputința. Bărbatul este de statură înaltă, dar simetrică, aspectul feței Lui este serios și plin de energie, încât cei ce-L privesc, PE DE O PARTE ÎL IUBESC, IAR PE DE ALTA, SE SFIESC.
Părul capului este de culoare roșiatică, până la urechi, fără lustru și drept, iar de la urechi până la umeri, creț și lucios; și atârnând și mai jos de umăr, despărțit într-o parte și într-alta, după datina Nazarinenilor; fruntea netedă și curată, fața Lui nepătată, înfrumusețată de o rumeneală moderată; privirea Lui nobilă și grațioasă, nasul și gura Lui cu totul fără defecte; barba Lui deasă și de culoarea părului capului, asemenea despărțită, ochii lui albaștri (albaștri-închiși) și foarte luminoși. CÂND MUSTRĂ ESTE ÎNFIORĂTOR, IAR CÂND ÎNVAȚĂ ȘI SFĂTUIEȘTE, ATRĂGĂTOR ȘI AMABIL. Grația feței Lui este de o gravitate admirabilă. Nimeni nu L-a văzut niciodată râzând, plângând însă da. După statura cea lungă a corpului Său, mâinile Îi sunt drepte și brațele frumoase. Grav și maiestuos în cuvânt, scump însă la vorbire. LA FIGURĂ ESTE CEL MAI FRUMOS DINTRE OAMENI”. (Ceaslovul cel mare, Editura Biserica Ortodoxă Alexandria-2003, pagina 769)
Această descriere obiectivă a lui Hristos este minunată. Ea întregește frumusețea pe care I-am descoperit-o Domnului nostru în icoanele ortodoxe. Să priviți icoanele fostului paraclis de iarnă de la Mânăstirea Sihăstria Secului, cele pictate de Irineu Protcencu. Veți descoperi pe Domnul Cel descris de Publius Lentulus acum două mii de ani! Iar eu vă postez din nou minunatul Chip pe care l-am descoperit întâmplător la o persoană ce Îl iubește mult, mult pe Domnul și Mântuitorul tuturor oamenilor..
El să vă miluiască în veci de veci!
Preot Sorin Croitoru, Mantova Italia
______________________________________________________________________________________________________
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook