„CINE POATE SĂ SE MÂNTUIASCĂ”?

  A plecat tânărul cel bogat.. În urma lui, privindu-l cum se îndepărtează, Domnul Hristos clatină din cap și spune cu un fel de tristețe: „Cât de greu vor intra bogații în Împărăția cerurilor”.. Apoi face cunoscuta referire la camilă și la „urechile acului”, cum mai era numită poarta oilor prin care treceau păstorii și turmele lor de oi pentru a intra sau a ieși din Ierusalim. Pelerinii care au ajuns în Orașul Sfânt au văzut cu siguranță această deschizătură îngustă din zidul de piatră și au înțeles mai bine de ce cămila nu are mari șanse să se strecoare pe acolo. Abia poate să treacă un om adult!

Apostolii se miră de afirmația lui Rabì.. La început știau că pentru mântuirea sufletelor este obligatorie îndeplinirea poruncilor Decalogului, mai târziu aflaseră de la Domnul că bărbații și femeile căsătorite nu au voie să divorțeze, iar acum aud că bogăția este o piedică grozavă în calea mântuirii! Păcătos nu, divorțat nu, bogat nu.. atunci cine poate să se mântuiască?!

Dacă citim cu atenție toate cuvintele Domnului din cele patru Evanghelii, vom găsi explicație la fiecare condiție pusă de Fiul lui Dumnezeu pentru mântuirea noastră. „De vrei să intri în viață, ține poruncile”! Căci poruncile lui Dumnezeu sunt regulamentul de funcționare corectă a firii omenești. Cine le încalcă devine necurat, nedemn de împreună-șederea cu Dumnezeu. „Nimic spurcat și necurat nu va intra în Împărăția lui Dumnezeu”, am fost avertizați.

„Ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă”! O altă poruncă clară din Vechiul Testament pe care Domnul Hristos o readuce în actualitate. La enunțarea ei, apostolii înfricoșați afirmaseră că în cazul acesta „mai bine îi este omului să nu se însoare”.. Taina nunții „mare este”, scria și Sfântul apostol Pavel. Este atât de mare, încât foarte mulți oameni o calcă în picioare, neînțelegând-o! Nu pricepe omul că Dumnezeu creează din două bucăți un întreg, că „cei doi sunt un singur trup” și că trupul acesta nu se poate diviza, la fel cum membrele sau organele interne nu pot părăsi un trup de om fără a-l mutila…

Dar bogăția?… Ce piedică poate constitui bogăția în calea mântuirii?.. Păi răspunsul este ascuns în a cincea poruncă pe care Domnul i-a amintit-o tânărului bogat: „Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți”. Da, posedarea „bunurilor mobile și imobile” conduce APROAPE ÎNTOTDEAUNA la încălcarea iubirii de oameni. Pentru că îl face pe om trufaș, egoist și nemilostiv. Batjocoritor și îngâmfat. Îl scoate de pe calea cea îngustă a smereniei. Îi fură adevărata omenie. Iar în relația cu Dumnezeu, bogăția Îi fură locul adevăratului Dumnezeu din inimă, devenind idol. Toate dorințele bogatului spre arginții săi se îndreaptă și toate fricile sale de la arginți își au originea.

Totuși mai rămâne o speranță pentru păcătoși, pentru divorțați și pentru bogați. Domnul Iisus Hristos a adăugat la sfârșit: „CELE CE LA OAMENI SUNT CU NEPUTINȚĂ, SUNT CU PUTINȚĂ LA DUMNEZEU”. Ce vrea să spună El? Că în orice stare s-ar găsi un om, dacă se îndreaptă cu credință și cu nădejde neclintită spre Dumnezeu, El îl va mântui! Are Dumnezeu puterea aceasta. Altfel.. de ce S-ar mai chema Fiul lui Dumnezeu Mântuitor?

Nu vreau să adaug nimic la ce a spus Domnul. Să căutăm în Sfânta Scriptură exemple de oameni BOGAȚI ȘI SFINȚI. Avraam, Iov, Moise, David, Solomon, bătrânul Nicodim, Iosif din Arimateea.. Nu numai că bogăția nu i-a putut împiedica de la iubirea lui Dumnezeu și a semenilor lor, ci dimpotrivă, starea lor de îmbelșugare materială le-a procurat cununi cerești! Pentru că nădejdea lor era Dumnezeul lor, iar banii le-au fost talanți pe care i-au înmulțit necontenit prin facere de bine și prin milostenii.

Să ne ajute și pe noi Bunul Dumnezeu ca să le călcăm pe urme, amin.

Preotul Sorin Croitoru, de pe plaiurile însorite ale Moldovei Mușatinilor…


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns