Simpozion pentru eroii anticomunişti. Purcărea, Mija şi Baicu – prezenţi în memoria braşovenilor.
![](https://magazincritic.ro/wp-content/uploads/2017/10/Buciumul56.jpg)
„Efigii ale unor generaţii neînfricate. Nicolae Purcărea, Teofil Mija şi Petre Baicu, mereu vii în memoria braşovenilor”. Sub acest generic s-a desfăşurat, la Centrul Cultural Reduta din Braşov, simpozionul memorial dedicat celor trei luptători anticomunişti, care a reunit tineri şi bătrâni, cetăţeni ai oraşului de sub Tâmpa, care poartă în sufletele lor amintirea acestor eroi.
Dan Puric a declarat pentru Agerpres că dacă ar fi să judecăm în termenii realităţii, cei trei foşti deţinuţi politic s-au jertfit pentru nimic. „De fapt, ei s-au jertfit pentru poporul român iar ceea ce trăim azi este reacţia indolentă şi iresponsabilă a unei populaţii care nu mai are memorie şi a unor conducători care se ocupă cu ştergerea sistematică a acestor memorii la comandă internaţională. Este o jignire adusă poporului român, pentru că, personal, i-am cunoscut pe domnul Nae Purcărea şi pe domnul doctor Mija. Oameni excepţionali, martiri ai neamului românesc care, dacă ar fi avut şansa să se nască în Polonia, acum tot poporul i-ar fi comemorat”, a afirmat Dan Puric.
O mărturisire vie despre viaţa şi jertfa doctorului Teofil Mija a oferit şi dl prof. univ. Sorin Chioreanu, cel care duce mai departe opera social-creştină a acestui „doctori fără arginţi”, coordonând după moartea acestuia activitatea Asociaţiei Filantropice Medical Creştine Christiana, constând într-un centru socio-medical, un cămin de bătrâni şi un centru de îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi.
Iar pentru Nicolae Purcărea şi viaţa sa de sfânt au mărturisit doi dintre ucenicii acestuia – d-ra Sânziana Vatră (o mărturie plină de sensibilitate, în care cei ce l-au cunoscut pe sculptorul din Şcheii Braşovului au regăsit figura luminoasă ca un zâmbet de copil a marelui dispărut) şi părintele Marius Dan, de la parohia Aita Medie (o perpectivă duhovnicească adâncă asupra destinului generaţiei lui Nicolae Purcărea).
deosebit de importante şi de o mare calitate morală, intelectuală, artistică să fie ignorate de prezentul
cotidian. Tocmai de aceea, Fundaţia ‘Ion Gavrilă Ogoranu’ îşi continuă menirea de a aduce periodic aminte publicului de aceste persoane deosebite”, a declarat pentru Agerpres Coriolan Baciu.
Manifestarea a fost organizată de secţiunea Braşov a Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu, graţie eforturilor lui Alexandru Costache şi a celorlalţi tineri minunaţi care au făcut posibilă această seară a memoriei sub poalele Tâmpei.
Moderarea simpozionlui a fost asigurată deFlorin Dobrescu.
Biroul de presă al Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook