De ce mergem mâine la Biserica Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din Vârghiș?

  De ce mergem mâine, în Duminica Ortodoxiei, la Sfânta Liturghie în Biserica Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din Vârghiș construită în 1807. Sper din tot sufletul să ne adunăm măcar o mână de oameni acolo unde aproape că nu mai există niciun ortodox. 

În perioada interbelică în Vârghiș, Doboșeni, Herculian, Căpeni cele câteva sute de români ortodocși si-au construit biserici noi. În septembrie 1940 trupele maghiare de ocupație i-au silit prin forța armelor pe români să-și dărâme cu târnăcoapele bisericile construite cu numai câțiva ani în urmă, amenințându-i pe bărbați că le omoară copii și nevestele. La Căpeni, sat vecin, ungurii au făcut toată treaba cu mâna lor, nivelând mai apoi locul. Cel care a dat turla bisericii jos a căzut de la înălțime și a murit pe loc. Biserica din Vârghiș a fost rasă deasemenea complet de pe fața pământului de horthyști, terenul fiind arat. Pe locul ei a fost ridicată de ÎPS Ioan Selejan o Cruce pentru a se însemna și sfinți locul. Biserica veche din 1807 a supraviețuit însă prigoanei păgâne. Astăzi mai sunt doar trei, patru ortodocși în sat. Pe aceste meleaguri vom merge noi duminică. Ruinele bisericilor din Doboșeni și Herculian au fost conservate cu ziduri și acoperiș noi, odată cu înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei. În Doboșeni nu a mai rămas niciun ortodox, în Herculian mai sunt numai doi de-ai noștri. La Baraolt, parohia principală a părintelui Vasile Bobeică, când se adună zece oameni la biserică e sărbătoare. Așadar este o arie compactă în care românii au fost înstrăinați aproape complet: Baraolt, Herculian, Doboșeni, Aita Mare, Aita Medie, Aita Seacă, Căpeni, Bodoș. Urmașii miilor de români care au trăit odată aici fie au fost maghiarizați fie și-au luat lumea în cap, lăsând în urmă un pustiu etnic românesc. Este de datoria noastră, a celor care trăim în alte locuri ale țării să readucem pe aceste tărâmuri secătuite de duhul identitar, suflul românesc, să reafirmăm prezența națională, să ținem continuitatea românească, să umplem măcar din când în când bisericile acestea ortodoxe, măcar de marile sărbători, căci altfel se uită că aici Este România, căci altfel strămoșii rămân singuri, căci altfel pustiul se mărește. Duhul din Pământ – Cer trebuie să fie împreună cu cel de pe Pământ. Numai așa poporul va fi în Neam. 

Doamne ajută dragi prieteni, la Vârghiș vor fi multe grade sub zero, cu mult vânt. Biserica de acolo nu prea e încălzită, iar în cea din Doboșeni e mai frig ca afară. Si totuși… veniți să vă rugați, pentru Neam și Țară, pentru cei mulți care-au fost odată, pentru cei puțini ce au rămas.


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns