Cum ne menţinem concentrarea

  Concentrarea poate avea loc doar când ne focusăm pe o singură problemă, acceptăm o singură opţiune şi le negăm pe toate celelalte. Cu alte cuvinte, pentru a ne concentra, eliminarea este o condiţie obligatorie. După cum spune Tim Ferriss, „Ceea ce nu faci determină ceea ce poţi face”. Atenţia este cheia obţinerii concentrării, pentru că a nu accepta alte opţiuni vă deschide abilitatea de a reuşi să faceţi un singur lucru.

În viaţa noastră de zi cu zi, este foarte important să învăţăm să ne concentrăm. Având o bună capacitate de concentrare, putem fi mai eficienţi atunci când îndeplinim orice sarcină. Cu o concentrare bună obţinem multe beneficii: îmbunătăţirea memoriei, eficienţă în luarea deciziilor, precizia şi agilitatea în provocările zilnice, abilitatea de a face o selecţie a gândurilor, întăreşte încrederea de sine şi voinţa. Concentrarea are un rol important în practicarea meditaţiei.

Pentru a clarifica aspectele şi circumstanţele care permit îmbunătăţirea concentrării, vom prezenta câteva strategii şi tehnici – studiate şi comentate de specialişti – care vă pot ajuta să vă îmbunătăţiţi aceste abilităţi utile în viaţa zilnică.

Dormiţi suficient

Atunci când dormim, creierul efectuează o „resetare” a anumitor funcţii, pregătindu-ne ca a doua zi să putem procesa informaţii. Totodată, somnul de opt ore este, de asemenea, foarte bun pentru memoria noastră pe termen lung. Este esenţial să dormim numărul necesar de ore, pentru ca starea noastră mentală să fie suficient de clară pentru menţinerea atenţiei. Când suntem obosiţi sau am dormit prost, procesele mentale asociate cu memoria şi focalizarea nu pot da randament 100%.

Practicaţi meditaţia

Potrivit studiilor, practicarea meditaţiei scade stresul – prin controlul gândurilor şi estomparea grijilor inutile – şi îmbunătăţeşte puterea de concentrare. Gândurile negative şi emoţiile sunt o reflexie a deficienţelor pe care le avem, deci dacă le analizăm şi încercăm să le eliminăm, să le tratăm mai uşor, gândurile nu vor mai fi atât de puternice. Practicarea meditaţiei creşte activitatea din zonele creierului asociate cu puterea de concentrare şi cu luarea deciziilor.

Scrieţi cu pixul pe hârtie

Dacă vom scrie de mână, creierul nostru va face un efort mai mare pentru a se concentra şi va ţine minte mai uşor datele şi notele scrise de noi înşine. Ne concentrăm mai bine atunci când vom scrie ideile, constituind un ajutor pentru memoria noastră pe termen lung, care va putea să salveze acele date pentru mai mult zile şi chiar săptămâni. Mai multe pe Epoch Times


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns