Povești cu tâlc din Marele Război. Despre povestea pachetului șnuruit (II)
În luna octombrie a anului 1918, deci aproape cu o lună înainte de încheierea Marelui Război, Komandatura Etapei 264 Târgu Jiu a primit o încunoștințare de la forurile superioare precum că „trupele germane, la intrarea în România, au găsit în Târgu Jiu, într-o vilă, un pachet șnuruit”.
Acesta cuprindea diverse obiecte, dar și bani. Dintre obiecte se remarca un degetar cu piatră roșie, mai multe perle de mărgean, un lanț de mărgean, șase monede de aur precum și o altă monedă, cel mai probabil romană, cu inscripția „Cato”. Banii erau în numerar aur, în diverse valute ale vremii: mărci germane, franci francezi, șilingi austrieci, coroane, lire, piaștri, dar și lei românești, cei din urmă fiind și de argint nu numai de aur.
Toate aceste obiecte precum și banii, după descoperire, au fost urgent „înaintați Camerei germane de războiu din Berlin spre păstrare” (!). Mult mai târziu, aceasta le-a retrimis în România, mai precis Comandamentului Suprem al Grupei de Armate von Mackensen (Oberkommandos ader Heergruppe) pentru a fi restituite adevăraților posesori.
Până la data de 25 octombrie 1918 nu se prezentase nimeni pentru a ridica pachetul șnuruit, în pofida anunțurilor făcute de autorități. Există chiar o încunoștințare a Primăriei orașului Târgu Jiu, datată 7 mai 1918, prin care s-a anunțat public că „proprietarul trebuia să se prezinte cu dovezi justificative la Komandatura Etapei 264, Secția administrativă” pentru a ridica propriile bunuri. Nici astăzi nu știm ce s-a întâmplat cu acel pachet. Oare s-a prezentat în cele din urmă cineva la autoritățile germane de ocupație ca să-și revendice prețiosul tezaur?
Ceea ce ni s-a părut interesant – și acesta este poate și tâlcul poveștii noastre de astăzi – cum acest pachet șnuruit a fost găsit de soldații germani la invadarea orașului Târgu Jiu (sfârșit de octombrie și început de noiembrie 1916), dar a fost înaintat spre returnare abia pe parcursul anului 1918 cu câteva luni înainte de încheierea Marelui Război? Dar, probabil că aceasta va fi o altă poveste.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook