Povești cu tâlc din Marele Război (IX). Biserica din Vădeni

SANYO DIGITAL CAMERA

Asemeni atâtor lăcașuri de cult din județul Gorj și biserica parohială din Vădeni, având hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a avut de suferit de pe urma Marelui Război.
Documentele ne arată că ocupanții germani și austro-ungari au asimilat-o cu o cetate și, în consecință, au tras în ea cu tunurile. Pare incredibil (!). Alte surse istorice ne dezvăluie că germanii ar fi aruncat cu bombe din aeroplane asupra-i. Cu certitudine că pagubele au fost incomensurabile.
Vestea bună este că înainte de a se încheia Primul Război Mondial D-na Maria Pleniceanu a reparat a doua oară biserica fără a mai aștepta autorizația de la onor Ministerul Cultelor, autorizație care „nu întârzia să întârzie”.
A fost unul din gesturile frumoase ale acelor vremuri tulburi, mai ales că aceeași distinsă doamnă, cu câțiva ani înainte de a începe Primul Război Mondial (1911), investise aproximativ 150.000 lei din propria avere pentru refacerea și restaurarea acestui neasemuit monument istoric.
Interesantă ni s-a părut și decizia preotului-paroh G. Ciocănescu de a păstra „ca semn al vremii, spărtura unde a fost spartă bolta de bombe spre a se vedea de cei din viitor – adică și de noi – atât semnele turcilor, din vremea veche care se cunosc bine, cât cele de acum ale germanilor”.
Copleșitoare decizie a preotului-paroh, dar nici gestul D-nei Mariei Pleniceanu nu trebuie minimalizat (!).

Gabriel Sarcină


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns