Povești cu tâlc din Marele Război (XIX). Clopotele regăsite de la Runcu, Peștișani și Schitul Lainici
![](https://magazincritic.ro/wp-content/uploads/2017/05/Biserici25.jpg)
Schitul Locurele, Lainici, Gorj
În timpul Marelui Război administrația de ocupație a rechiziționat clopotele de la bisericile și mănăstirile gorjene, dar și din întreg teritoriul ocupat. A fost dată și o ordonanță în acest sens, cea cu No. 99/24.04.1917. Spicuim și prezentăm câteva din prevederile acesteia: „(…) clopotele de la toate bisericile aflătoare pe teritoriul Administrației Militare se sechestrează pentru scopuri de război (practic clopotele erau topite, apoi transformate în plumbi/gloanțe pentru arme). În fiecare localitate se lasă un clopot la biserică, înainte de toate clopotul care are valoare istorică (…). Oficiile parohiale au să pună autorităților militare competinte în localitate cheile de la clopotnițele bisericilor”.
Tuturor lăcașurilor de cult li s-au eliberat bonuri în schimbul rechiziționărilor clopotelor. Mai târziu s-au întocmit liste și s-a calculat că suma totală a clopotelor rechiziționate din județul Gorj era de „2.451.350 lei”.
![](http://www.magazincritic.ro/wp-content/uploads/2015/06/Mărăsești48.jpg)
După încheierea Marelui Război, prin anul 1921, Episcopia Râmnicului Noului Severin transmitea Protoieriei județului Gorj că în cetatea Băniei „(…) se găsesc clopote ce aparțin bisericilor din acel județ”. Ca urmare, protoiereul D. Bardan a luat legătura cu parohiile din comuna Runcu, Nicolcioi din comuna Peștișani și îngrijitorul Sfântului Schit Lainici.
Parohiei Runcu i s-a adus la cunoștință despre „clopotele care s-au rechiziționat de nemți se găsesc la biserica Sf. Nicolae Ungureni din Craiova”. Asemănător, epitropiei din parohia Nicolcioi-Peștișani: „clopotele se găsesc la biserica Sf. Ion Hera din Craiova”. Clopotul Sfântului Schit Lainici se găsea la „biserica Hagi-Einuşi din Craiova”.
Azi, la mai bine de un secol de la desfășurarea acelor evenimente, ne întrebăm cu toții cum de nu au fost topite acele clopote? Miracol, pronie cerească, sfârșitul Marelui Război ș.a., greu de găsit un răspuns plauzibil. Putem însă verifica dacă lăcașurile de cult respective mai păstrează și astăzi acele clopote. Cine știe, poate cineva ne va oferi informații în acest sens?
Gabriel Sarcină
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook