Povești cu tâlc din Marele Război (XXIII). Aeroplane deasupra orașului Târgu Jiu
![](https://magazincritic.ro/wp-content/uploads/2015/06/Mărăsești44.jpg)
Mausoleul din Mărăsești / magazincritic.ro
Parcurgând cu ceva timp în urmă un articol incitant (v. Paula-Cristina Vasiloiu, Avion la Târgu Jiu în perioada interbelică, în Litua. Studii și Cercetări, XX, Târgu Jiu, 2018, p. 335-340) despre donația principelui George Valentin
Bibescu, cel care în al doilea deceniu interbelic a dăruit un avion pentru Aviația Civilă, dar cu condiția de a se executa o cursă aeriană București-Târgu Jiu și retur (aerodromul era în câmpul de la Preajba, biletul costa 500 lei, iar avionul a fost botezat – cum altfel – „Gorjul”) ne-a venit ideea să tâlcuim nițel și despre unele avioane care au brăzdat cerul Gorjului după intrarea țării noastre în Primul Război Mondial.
Cei mai mulți dintre noi știm că în toamna anului 1916 pe teritoriul actual al județului Gorj au avut loc mai multe confruntări între Armata Română și armatele inamice. Invadatorii nu s-au dat în lături de la nimic. În premieră, au folosit și aeroplane pentru a bombarda diverse obiective din arealul fostului județ al Jiului de Sus.
![](http://www.magazincritic.ro/wp-content/uploads/2015/06/Mărăsești34.jpg)
În ziua de 22 octombrie 1916 aeroplanele inamice și-au făcut apariția deasupra județului Gorj. Cu acest prilej, doi gorjeni care reparau o mașină în curtea Regimentul 18 Gorj au fost uciși. Este vorba despre Gheorghe M. Smeu și Savu Călina, ambii din comuna Topești. O altă bombă aruncată dintr-un alt aeroplan l-a ucis pe Petre Misăilă din comuna Scrada, cel care păștea boii pe un câmp din apropiere localității natale.
Câteva zile mai târziu, între 26-27 octombrie 1916, aeroplanele inamice s-au năpustit din nou asupra urbei de pe Jiu. Acum bombele au vizat Spitalul Județean, cazărmile militare, gara, podul de peste Jiu și cimitirul orașului. Cu acest prilej au fost afectate capela cimitirului și mai multe morminte. Din fericire nu s-au înregistrat victime, însă pagubele au fost numeroase.
Documentele din acele vremuri ne arată că la Spitalul Județean flutura „steagul Crucii Roșii”. Cu toate acestea atacatorii nu au ezitat să bombardeze și să încalce astfel convențiile internaționale în vigoare. Se mai spune că gloanțele trase de mitralierele aeroplanelor dușmane au penetrat acoperișul spitalului „atingând paturile răniților”.
Gabriel Sarcină
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook