Povești cu tâlc din Marele Război (XXXV). Salutare nobilei Franțe!
![](https://magazincritic.ro/wp-content/uploads/2017/05/Razboi-Craiova2.jpg)
Muzeul Olteniei / magazincritic.ro
Aceste urale s-au făcut auzite pe străzile Orașului Eroilor (Târgu Jiu) în ultimele clipe ale ocupației germano-austro-ungare din Marele Război. Totdeodată, sub acest titlu, ziarul Românismul – editat de marele patriot Ștefan Bobancu – saluta cu mult patos sosirea în urbea de pe Jiu a trimisului special al Marelui Cartier General Berthelot, locotenentul Cagin.
Emisarul francez reprezenta „(…) nobila Franță – care în acele vremuri de tristă amintire – a pus genunchele pe grumazul celui mai înverșunat dușman al omenirii”, alianța Puterilor Centrale. De aici și primirea fastuoasă, dar mai ales cuvintele exprimate de concitadinii noștri: „Trăiască nobila și puternica noastră soră Franța”, „copii României, vitejii de la Jiu, Oituz, Mărăști și Mărășești salută în tine pe eroii de la Marna”, „Eroii de la Jiu binecuvântează venirea Ta” etc.
Locotenentul Cagin a sosit în Orașul Eroilor (Târgu Jiu) pe 12 Noiembrie 1918. A fost întâmpinat încă de la gară de o mulțime entuziasmată cu care a simpatizat din primele momente, mai ales că în fruntea acesteia se regăseau magistrul Ștefan Bobancu, pr. Dumitru Filipescu, prof. Liviu Radu ș.a. Au fost fluturate, concomitent, Tricolorul românesc și „le drapeau Tricolore français”. Cu acest prilej – și sursele istorice nu au ezitat să memoreze evenimentul – „(…) au fost rupte toate inscripțiile nemțești sub ochii santinelelor germane”.
![](http://www.magazincritic.ro/wp-content/uploads/2017/05/Razboi-Craiova1-1000x666.jpg)
O săptămână mai târziu, la 19 Noiembrie 1918, s-a organizat o manifestație monumentală în cinstea Franței. Au fost implicate mai toate școlile din Târgu Jiu, diverse societăți, ofițerii în rezervă, locuitori ai orașului. Muzica civilă s-a făcut auzită. La trecerea prin fața locuinței delegatului francez un cor, coordonat de Dante Cristoforo, a cântat La Marseillaise (imnul național al Franței devenit oficial din 14 Iulie 1795). Ceva mai târziu, la sfârșitul agapei, seara s-a încheiat cu dansuri populare românești, la loc de cinste fiind Bătuta românească – interpretată de un grup de elevi coordonați de prof. Ștefan Bobancu.
În primele luni ale anului 1919, din Dobrogea unde primise o altă însărcinare, lt. Cagin coresponda cu prefectul județului Gorj, dar și cu alți prieteni pe care îi dobândise cu prilejul complexelor sale însărcinări primite în arealul Jiului de Sus. Din nou mulțumea populației județului nostru pentru „primirea călduroasă din timpul misiunii de la Târgu Jiu” și mai ales pentru „excelenta amintire ce am adus din Târgu Jiu”.
Gabriel Sarcină
MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet