Criza mondială COVID-19 resuscitează „Naționalismul Alimentar” în UE! Tot mai multe state apelează la un protecționism economic în detrimentul celor comunitare.
![](https://magazincritic.ro/wp-content/uploads/2020/05/Paris-1.jpg)
În contextul pandemiei, guvernele țărilor membre UE recurg la măsuri din ce în ce mai puternice de protecționism, promovând consumul produselor naționale în detrimentul celor comunitare. „Fac apel la un patriotism alimentar, la un patriotism agricol”, a spus ministrul francez al Agriculturii, Didier Guillaume, săptămâna care a trecut, într-o emisiune radiodifuzată, potrivit EVZ.
![](http://www.magazincritic.ro/wp-content/uploads/2016/01/SUA306.jpg)
El a îndemnat la creșterea competitivității agricultorilor francezi, prin cumpărarea de căpșune și roșii franțuzești, chiar dacă sunt mai scumpe, și să renunțe să cumpere din cele spaniole. Din martie, guvernul francez negociază supermarketurile din Hexagon pentru ca acestea să achiziționeze produse locale proaspete. În consecință, cele mai mari lanțuri de distribuție, precum Carrefour și E. Leclerc, și-au orientat cvasi-totalitatea aprovizionării către fermele locale. Guvernul de la Varșovia a numit 15 procesatori locali și i-a mustrat pentru că au importat lapte din alte țări UE, în loc să cumpere de la fermierii polonezi.
„Lipsa de patriotism economic a acestor companii este îngrijorătoare”, se arată într-un comunicat al guvernului, citat de Politico. Ministra austriacă a Agriculturii, Elisabeth Köstinger, a anunțat marți că guvernul său lucrează la implementarea unei „prime regionale” pentru alimentație. Alimentele naționale ar urma să beneficieze de o serie de avantaje, pentru a ajuta sectoarele afectate de criza de coronavirus, menționează aceiași sursă. Integral aici.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook