Povești cu tâlc din Marele Război (XLIII). Calea Eroilor. Începuturi

Mausoleul din Mărăsești / magazincritic.ro

În data de 12 Noiembrie 1937, Liga Națională a Femeilor Gorjene – condusă cu meritocrație și vrednicie de Doamna Arethia G. Tătărescu – a luat hotărârea istorică „să dăruiască [Orașului Eroilor] o coloană și un portal de piatră, opere ale marelui sculptor Constantin Brâncuși, care în chipul acesta aduce un prinos de recunoștință județului său natal”.

Liga a cauționat această donație de „(…) crearea unei străzi care va purta numele Calea Eroilor, cale care va porni din preajma Jiului trecând prin Grădina publică, pentru a merge până la actualele Cazărmi. Această stradă este de mult prevăzută în planul de sistematizare a orașului, ea nu s-a putut realiza din lipsă de fonduri. Pentru plata acestor expropieri Liga vă pune la dispoziție suma de lei 750.000. La începutul acestei Căi se va așeza portalul sus numit, iar pe promotoriul ei lângă cazărmi, se va ridica Coloana Recunoștinței, legându-se astfel amintirea locurilor pentru care au luptat Eroii Gorjeni, cu ideea recunoștinței fără de sfârșit simbolizată prin coloană”.

În același timp, „Liga Națională a Femeilor Gorjene a luat pe a sa răspundere construcția Bisericii Sf. Apostoli care se află pe strada destinată Eroilor, contribuind la terminarea unor lucrări de mult părăsite și dând astfel prin ridicarea acestui sfânt lăcaș o strălucire mai mare recunoștinței noastre către cei care s-au jertfit pentru noi”.

Cele două capodopere brâncușiene închinate eroilor din Marele Război, clădirea Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” precum și plata exproprierilor terenurilor aferente au necesitat suma de 2.200.000 lei. Toți acești bani au fost strânși prin strădania și efortul necontenit al celor de la Ligă. „Dania noastră fiind izvorâtă numai din simțământul de curată dragoste de țară precizăm că atât operele de artă cât și sumele dăruite trebuiesc să servească scopului sus arătat, Liga Națională a Femeilor Gorjene înțelegând ca orașul Târgu Jiu [trebuie] să respecte întodeauna donațiunea în forma în care a fost făcută”.

Consiliul Comunal al orașului Târgu Jiu a acceptat „donațiunea ce se face orașului (…). Strada nou creată care începe în fața regimentului de la intersecția Str. Unirea cu T. Vladimirescu trece pe la monument înconjurând Biserica Sf. Apostoli și urmează traseul Str. Gr. Săftoiu prelungindu-se pe porțiunea nou creată și cu albia din Grădina publică până la Digul Jiului, va purta denumirea de Calea Eroilor”. Concomitent, primarul Șerban Frumușanu era autorizat a întocmi „o scrisoare de mulțumire D-nei Tătărescu pentru donațiunile făcute și pentru tot sprijinul dat orașului, material și moral”. Frumos gest din partea autorităților târgujiene, rarisimă implicare a distinselor doamne și domnișoare de la Ligă. Nu mai amintim de nemuritorul Brâncuși. Cinste și respect tuturor!

Gabriel Sarcină


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns