Povești cu tâlc din Marele Război (XLVI). Pentru felul cum înțelegem să ne facem datoria, cu toții(!)

Muzeul Olteniei / magazincritic.ro

Cantorul Nicolae P. Mirea, un alt erou român din Marele Război, originar din comuna Turburea-Gorj, a participat atât la campania din 1913 cât și la cea din 1916-1918. După propriile mărturisiri, între 15 August 1916 – 23 Aprilie 1917 „(…) am fost în treizeci și cinci de lupte în diferite localități până ce am ajuns la cota 625, la sud de comuna Răcoasa, la Vârfu Momâia, mai sus de Mărășești”.

După 23 Aprilie 1917 – datorită și rănilor dobândite în luptele de pe Muntele Cornu Zănoaga – a slujit „(…) Sfânta Liturghie la Biserica D-lui Colonel Obogeanu Mihail”. Era vorba de o biserică itinerantă, instalată într-o căruță. Era construită dintr-o „mușama văpsită cu care împrejmuia prin pari așezați volumul unui Altar, având icoana Domnului Iisus Hristos și a Maicii Domnului ce se așeza pe pari ca și la biserică cu ușă împărătească și cele de laturi cu Sfânta Masă în mijloc pe care se așeza Sfântul Antimis, iar la stânga proscomidia o măsuță tot pe pari”.

Din postura de cantor de regiment a „(…) făcut diferite slujbe religioase și înmormântări la soldați și ofițeri căzuți eroi”. Până la încheierea păcii a avut șansa să facă tedeum-uri și parastase înaintea unor mărimi ale vremii precum regele Ferdinand I, regina Maria, prințul moștenitor Carol, mareșalul Alexandru Averescu, generalul Strătilescu, Comandantul Diviziei noastre precum și a altor domni generali, colonei, maiori, căpitani etc”.

Pentru participarea la „războiul din Balcani unde am mers până la orașul Ohrania din Bulgaria când s-a încheiat pacea de la București” (campania din 1913), asemeni altor gorjeni, a fost decorat cu medalia „Avântul Țării”. Pentru campania din 1916-1918 „(…) am primit ca răsplată pentru felul cum am înțeles să-mi fac datoria, următoarele medalii: „Victoria Marelui Război”; „Crucea comemorativă cu baretele Carpați, Jiu, Mărăști și Mărășești”; „Crucea comemorativă cu baretele Cerna, Jiu, Mărăști și Târgu Ocna”.

Gabriel Sarcină


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns