Despre rețeta de „discriminare” a algoritmilor celor de la facebook în relația româno-maghiară!

Rămâi de cele mai multe ori mut după ce descoperi că asemenea sintagme folosite de către concetățenii noștri maghiari respectă acele controversate standarde ale comunității. Poți să spui în România la adresa unui etnic român liniștit așa cum se vede în această captură, dar viceversa la adresa maghiarilor, să folosești anumite etnonime regionale, aia se sancționează imediat de către cenzorii facebook și de cele mai multe ori foarte drastic.

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni

Puțină lume știe despre faptul că în sute de ani termenul de valah sau olah la adresa românilor transilvăneni a devenit un termen peiorativ, mai cu seamă când acesta era rostit cu deosebit dispreț de către reprezentanții celor trei „națiuni” privilegiate din Ardeal. Așa că termenul de olah sau valah, adeseori în combinație cu niște epitete și niște adjective nu tocmai măgulitoare la adresa românilor, venit din partea unui maghiar, îmbracă poate un caracter chiar și mai peiorativ decât termenul acela mult blamat care te duce cu gândul la Bașchiria sau la verbul „a boscorodi”…

PS: în imaginea de mai jos sunt românii din Harghita, Covasna și din alte părți ale țării care au mers pe 1 Martie 2020 la București în cadrul unei acțiuni îndreptate împotriva adoptării noului Cod Administrativ prin intermediul căruia limba maghiară ar fi devenit un soi de limbă semi-oficială în administrația din România.

de Fandel Mihai


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns