IPS Teodosie și alți doi preoți acuzați “de infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor!” “Hărțuirea penală a ritualului de împărtășire a mai încasat o clasare de dosar.”

0
Sf. Potir-Impartasanie

Se pare că libertatea religioasă nu mai reprezintă un drept fundamental al omului nici în România „democratică” cu o constituție care garantează drepturile religioase. Atacurile agnosticilor la adresa BOR continuă cu mare îndrăzneală și obrăznicie. „Asociația pentru Libertatea de Conștiință”, reprezentată de „celebrul” Emil Moise apelează la tactici de intimidare a ritualului ortodox, neînțelegând că ceea ce face al acum au făcut și alții înaintea lui timp de aproximativ 2000 de ani și n-au rezolvat nimic. Dimpotrivă, creștinismul se răspândea continuu în ciuda tuturor persecuțiilor. Îi mulțumim pe această cale că și dumnealui se numără printre alți „rătăciți” ai vremurilor noastre care întăresc mai mult credința în Dumnezeu a membrilor ei.

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni

Iată textul integral transmis de Arhiepiscopia Tomisului:

„Pe 14 mai 2020, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța dispunea o primă clasare a unei plângeri penale formulate de către „Asociația pentru Libertatea de Conștiință”, prin reprezentant legal Emil Moise. Acesta îl acuza pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și alți doi preoți de infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.
În replică, pe 20 mai 2020, Emil Moise a făcut o nouă plângere penală, de data aceasta către DIICOT – Constanța, cu trei acuze la adresa IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și a preoților slujitori din arhiepiscopie: zădărnicirea combaterii bolilor, instigare publică și comunicare de informații false. Totodată, a doua zi, pe 21 mai 2020, trei cetățeni formulau o altă plângere penală către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, în care IPS Teodosie și alți preoți din arhiepiscopie erau acuzați tot de infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.
În concret, plângerile penale acuzau faptul că ritualul de împărtășire cu o linguriță comună a mai multor credincioși a pus viața acestora în pericol, în contextul pandemiei de coronavirus, iar mesajele publice emise de către IPS Teodosie și Arhiepiscopia Tomisului, în legătură cu continuarea săvârșirii acestui ritual, ar constitui instigare publică a credincioșilor și comunicare de informații false. Formulate într-un ton de hărțuire a ritualului, plângerile penale mai susțineau că folosirea unui prosop la împărtășire, a unor bucăți de anafură pe care credincioșii le luau după împărtășire sau consumul vinului rămas în potir, de către preoți, sunt tot infracțiuni și chiar sfidare a autorităților publice și a Patriarhiei.
DIICOT – Constanța a dispus clasarea cauzei cu privire la comunicarea de informații false și a trimis către Parchet celelalte două cauze.
Parchetul a reunit aceste plângeri într-un nou dosar penal, față de care a dispus clasarea cauzelor, în 2 iulie 2020, după cum urmează:
– față de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a dispus clasarea cauzei privind infracțiunile de zădărnicirea combaterii bolilor și instigare publică, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală;
– față de preoții Arhiepiscopiei Tomisului a dispus clasarea cauzei privind infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.
Ne exprimăm nădejdea că această nouă clasare va înceta ostilitățile penale la adresa clericilor sau a ritualului canonic de împărtășire dintr-un cult recunoscut oficial de către statul român. Totodată, ne vom ruga pentru pacea sufletească și liniștea duhovnicească a celor ce li se pare că sfințirea vieții, prin împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos, ar constitui o infracțiune.”


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns