Mihai Șomănescu: „Așa se scrie istoria”

Foto: magazincritic.ro

  • Acasă, la București, fac cumpărături dintr-un supermarket deținut de francezi, operatorul meu de telefonie și compania de apă sunt franceze. Plătesc factura la gaze la o multinațională franceză, printr-o bancă franceză, desigur” – Clotilde Armand, Financial Times, 12 februarie 2020.

În ciuda declarațiilor euforice ale lui Ludovic Orban, marele câștigător al alegerilor locale este binomul USR-PLUS. Fără doar și poate.

Ce înseamnă asta? Asta semnifică faptul că trăim momente istorice, am putut vedea cu ochii noștri cum se manufacturează istoria.

Înțelegând cum a câștigat USR PLUS alegerile locale, putem pricepe cum s-a impus bolșevismul în Rusia sau comunismul în România.

Sursa foto: Tion.ro

Exagerez? Haideți să vă exprim niște chestiuni care sunt fapte indubitabile: alianța USR PLUS este un partid nesemnificativ la nivelul României, neavând mai mult de câteva mii de membri, posibil să fie undeva în zona cifrei de 5.000.

Mai mult decât atât, deși este un partid parlamentar, euro-parlamentar și promovat de presa corporatistă, USR PLUS nu a avut candidați pentru toate primăriile din această țară la alegerile locale 2020. Mai rău, în sute de comune și sate, USR PLUS nu a avut nici măcar candidați pentru consiliile locale sau a avut un singur rătăcit pe listă. Până și partide de buzunar, precum ALDE, PMP sau Pro România au avut, dar USR PLUS, nu!

Vorbim de un partid care vrea să guverneze o țară pe care nici nu o cunoaște. USR PLUS nu are nici cel mai elementar feed-back de la fața locului, când vine vorba despre hălci imense din această țară. Dar nu vă mirați: USR PLUS nu a fost niciodată menirea de a fi reprezentativ pentru poporul român: această construcție a avut ca obiectiv coagularea unei minorități agresive, care să fie împinsă de la spate pentru a conduce țara în ciuda majorității acestui popor.

Azi știm: fără tancurile sovietice, comuniștii ar fi fost cel mult un partid de buzunar în România. Fără banii Germaniei și ai marilor finanțatori interbelici, Lenin ar fi ajuns să „predice” eventual prin Siberia.

Revoluția bolșevică a fost marcată de violență.

Același lucru s-a întâmplat în România. Au fost ani mai violenți ca ultimii trei ani de la mineriade încoace?

Stăteam și mă gândeam: care este proiectul sau proiectele sau realizările pe care le pot lega de numele USR, în toți anii ăștia. Nu mi-a venit în minte decât proiectul legii „DNA-ului pădurilor”. Adică o lege prin care se mai înființează o procuratură. Atât. Nimic constructiv, nimic concret: doar demolări, contestări, demitizări, acuzații, agresivitate, utopii.

Votul de duminică a fost expresia urii de sine pe care o nutrește și pe care și-o însușește deplin o parte a tineretului acestei țări. Care poate fi criteriul obiectiv, adecvat postului, pentru care ai vota-o pe Clotilde Armand pentru funcția de primar? Niciunul. Ea a fost votată exclusiv pentru că este percepută ca străină, deci implicit mai bună decât cei care votează. E un rasism evident: generalizarea român egal inferior în corelație cu străin egal bun.

Într-o țară normală, dacă cineva scria ce-a scris Clotilde Armand în paragraful cu care am început, acel cineva era pus la zid imediat de societate. De fapt, ce vorbesc: într-o societate normală, nimeni nu și-ar fi permis să admită așa ceva, cu seninătate. Românii nu numai că au permis ca cineva să arate public și direct că este reprezentantul unei țări care i-a pus la jug, dar o si răsplătesc pe persoana respectivă, dându-i onoruri și mai mari!

La fel ca și în cazul lui Fritz de la Timișoara. Măcar Clotilda are, ca și Klaus, cetățenia română. În Banat, USR PLUS nici măcar nu s-a mai sinchisit de asemenea detalii, semn că acolo a fi român a devenit ceva rușinos, bun doar de ascuns. De ce mă mir, câtă vreme acolo se sărbătorea deja de ani de zile ocupația austriacă a Banatului ca o eliberare?

Votul de duminică 27 septembrie a fost consacrarea definitivă a principiului conform căruia românii urmează orbește străinii sau pe care-i percep ei ca fiind reprezentanții străinilor: altfel, de ce ai vota-o pe o fostă prezentatoare la PRO TV ca primar? Dacă Elena Lasconi ar fi candidat de la orice alt partid în afară de USR, ar mai fi câștigat?

Cum românul practică mimetismul de peste 150 de ani, probabil că vom vedea la alegerile parlamentare cum partidul „elitei”, al „minorității luminate” va lua un scor foarte mare, care-l va duce în zona guvernării. Și vor fi ani grei pentru cei care n-au votat USR PLUS: pentru că se consideră mesianici, „salvatorii” nu pot accepta că greșesc, iar inevitabilele probleme cauzate de guvernarea lor „luminată” vor fi puse pe seama celorlalți. E adevărat că Biserica nu va mai fi finanțată deloc, dar prin simpla ei existență și a miilor de „popi înapoiați”, ea va fi acuzată că „sabotează drumul european al României”. Acest discurs îl regăsiți deja la liderii USR PLUS, deci nu e nevoie de prea multă imaginație pentru ce va urma.

Așa cum spuneam și altă dată, cei ca USR PLUS nu se vor mulțumi cu o victorie de etapă împotriva oponenților lor: vor cere și mai mult, vor cere compromisuri și mari.

Fiind de formație totalitară, vor face ce-au făcut strămoșii lor ideologici: prima dată au scăpat de „tovarășii de drum”, ulterior zdrobindu-i pe toți cei care nu erau complet de „partea bună a istoriei”.

Evident, și aceștia din urmă au partea lor de vină, deoarece au tăcut complice atunci când încă se mai putea face ceva.

Majoritatea? Majoritatea este captivă, inertă și consumată de patimi, între care ura de aproapele este cea mai pregnantă. Nu s-a schimbat nimic față de constatarea amară a lui Ion Gavrilă-Ogoranu: Cu ei, stăpânirea face ce vrea.

Mihai Șomănescu, R3Media


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns