PF Daniel: „S-a întâmplat ceva nemaiîntâlnit în istorie… Au fost opriți să vină la sărbătoarea ei credincioșii care nu locuiesc în municipiul Iași…”

Părintele Patriarh Daniel a participat miercuri la Sfânta Liturghie în Paraclisul istoric Sf. Gheorghe al Reședinței Patriarhale, care are și hramul sfintei. El a prezentat periplul istoric al moaștelor sfintei și a spus că, prin aceasta, ea unește popoarele ortodoxe în rugăciune. Părintele Patriarh a deplâns restricțiile excesive impuse pelerinajului de la Iași și a cerut sporirea rugăciunii, pentru ca sfânta să ne izbăvească de pandemie, transmite Basilica.

Moaștele sfintei au stat două secole în patria ei, Epivata Traciei (lângă Constantinopol), 160 de ani la Târnovo, în Bulgaria, 120 de ani la Belgrad, în Serbia și 125 de ani la Constantinopol. Anul acesta se împlinesc 379 de ani de când sunt la Iași.

Astfel, cuvioasa este populară în mai multe țări. „Deci este o sfântă care adună popoarele ortodoxe în rugăciune și în unitate”, a precizat Părintele Patriarh Daniel.

„Acatistul Sfintei cuvioase Parascheva se deosebește de toate celelalte acatiste, pentru că… nu se vorbește despre viața Sfintei Parascheva, ci despre faptul că ea este mult folositoare”, a atras atenția PF Daniel

Îi ajută pe bolnavi, pe pătimași, pe oameni aflați în necazuri și încercări, pe cei nedreptățiți, dar și pe agricultori sau pe studenții care adesea îi cer ajutorul înainte de examene.

Astfel, tinerii au un model desăvârșit în ea: „Sfânta a trecut la Domnul la vârsta de 25 sau 27 de ani, deci a fost o tânără cu viață sfântă din copilărie și până la moarte”, a spus Patriarhul Daniel.

„Ea este ocrotitoarea părinților, a copiilor, a tinerilor, a vârstnicilor, a bolnavilor și, în mod special, este ocrotitoarea pelerinilor”, a mai afirmat el.

Totuși, anul acesta „Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită cu o anumită tristețe, pentru că nu toți credincioșii din țară care ar fi dorit să fie la Iași au această posibilitate”.

„S-a întâmplat ceva nemaiîntâlnit în istorie”, a spus Părintele Patriarh. „Au fost opriți să vină la sărbătoarea ei credincioșii care nu locuiesc în municipiul Iași. Cu alte cuvinte, li se dă dreptul, sau se dă voie să se închine doar ieșenilor la racla sfintei, nu și credincioșilor din țară”, a menționat el.

„Tocmai pentru că există această restricție, trebuie să intensificăm rugăciunile noastre către Sfânta Cuvioasă Parascheva, să ne ajute, să ne izbăvească de molima aceasta, de pandemie, și să ne dăruiască bucuria de a retrăi sărbătoarea pomenirii ei în toată frumusețea și plinătatea ei”, a îndemnat Părintele Patriarh Daniel în încheierea cuvântului său. Integral aici.


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns