Povești cu tâlc din Marele Război (LXXVIII). Despre eroi și morminte

În noaptea de 18/19 august 1916, Regimentul I Vânători condus de colonelul Bucur Bădescu a surprins inamicul pe nepregătite și a cucerit „cetatea redutei Alion”. Materialul de război capturat a depășit orice așteptări: „15.000 puști, 10 tunuri, 20 de cai (…) munițiuni, ghete, pelerine, vagoane cu sârmă etc.”. Preot confesor al acestui regiment, care înainte de Marele Război își avea bivuacul în Cetatea Banilor (Craiova), era părintele Ilie Roșoga din Turburea-Gorj. De la Sfinția Sa ne-au rămas mai multe informații referitoare la eroii căzuți pe câmpul de luptă. „Morții de tote naționalitățile și confesiunile sunt celebrate religios de mine. Toți străinii într-o groapă lungă cu cruce la cap. Toți ai noștri în două gropi”.

– „De ce citeșci și pentru unguri, Părinte – mă întrebară mai mulți soldați români?– Și ei sunt creștini și au luptat pentru patria lor, dar (…) cine dintre ei sa va mai lupta cu voi se pață tot ca ei.

– Bine, așea tată părinte, răspunseră ei”! Cu prilejul campaniei din Transilvania, părintele Ilie Roșoga își amintea cum „pe toți și din toate regimentele îi împărtășeam și pe morți îi înmormântam”, precum și că „am făcut înmormântări de soldați sub ploe de glonțe”. Altădată, însă după retragerea din spațiul intracarpatic românesc, „(…) îngropai toți morții ce am găsit și am luat drumul spre Titesci-Vâlcea unde lupta acum Regimentul (…). Ce ușor venea moartea, și pe sus și pe jos”. În același timp, „(…) fugind pe părăul Titesci, prin apă și pe defileu, până la gara Lotru unde dedesem binecuvântarea cadavrului bravului căpitan Brădiceanu”. În localitatea Șuici (Suici) – la confluența dintre județele Vâlcea și Argeș – „(…) se face de mine și de părintele Băjănariu (…) serviciul înmormântării pentru ofițerul Teodorescu din Pitești și alții. L-am serutat pe frunte pe Teodorescu și i-am zis în fața asistenței: te serut eu eroule, în locul Tatălui teu și de rudele tale nu ești strin ci ești între ai tăi. Multe lacrimi s-au stors atunci”! Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu găzduiește și în prezent manuscrisul părintelui Ilie Roșoga, intitulat „Spre datorie și la datorie. Însemnări din timpul luptelor Regimentului I Vânători și altele”. Cum era și firesc, regăsim în primele file o fotografie a eroului nostru care ne-a lăsat mai multe informații din timpul campaniei din 1916-1918, iar pe marginea din stânga a coperții I tronează – ca un despot oriental – la loc de cinste, o bentiță din Tricolor românesc!

Gabriel Sarcină


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns