Recenzie a cărții ”Uneori Elefanții zboară”
de prof AURELIA RÎNJEA


PUTEREA VISULUI

În zorii dimineţii noastre ne naştem egali şi cu aceleaşi şanse. Toţi căutăm de fapt acelaşi lucru, drumul spre fericire. Poţi oare să răzbaţi prin haosul de dogme şi capcane şi să discerni calea? E oare posibil sa fii tu însuţi unic, să nu te simţi rătăcit în diversitate, să te poţi bucura de soare, de măreţia clipei, de iubire, de libertate, să-ţi găseşti locul şi rostul? Încercăm Cititorule, să găsim răspuns în această carte, ce a constituit pentru mine o adevărată revelație: UNEORI ELEFANȚII ZBOARĂ, a scriitoarei MIHAELA CD, scriitoare canadiană de origine română, apărută la Editura Globart Universum, 2020.

Cartea cuprinde reflecții și enunțuri motivaționale, de la inimă la inimă, de la suflet la suflet, pentru cei ce cred în visele lor și în realizarea lor.
O să-ți prezint Cititorule, acele aspecte care m-au impresionat pe mine, spre a constitui o provocare și pentru tine. Cu un titlu care surprinde, sugestiv, înțelegând eu, că totul e posibil, cartea e structurată pe 17 capitole, bilingvă română-engleză, cu imagini fabuloase și un conținut care surprinde și îți atinge sufletul.
Cartea este dedicată fiicei sale, Larisa, una pentru alta, fiică și mamă, constituind model și sursă de inspirație.
PRINCIPII SĂNĂTOASE, profunde și folositoare: … „Bătrânii au experiența, iar tinerii au curajul! Dacă cele două se pot împleti, ies minuni!” (p. 25). „Binele se află în tine, caută-l!” (p. 26). „Femeia este ca o melodie. Îți încântă sufletul și inima când e cântată de vocea potrivită!” (p. 31).
PRINCIPII DE BAZĂ, existențiale: „În viață totul pornește de la iubire! Iubește tot ce e în jurul tău, ca să fii fericit!” (p. 36). „Familia și prietenii sunt cel mai mare dar pe care l-ai primit în viață.” (p. 37). „Eleganța e o atitudine, nu o haină! ” (p. 38). „Clipa de azi este singura avere reală, restul este doar promisiune”…. (p. 42). Imaginile vin să întregească construcția estetică, creându-ți o stare de liniște sufletească, pe care în aceste vremuri atât de mult o căutăm.
„Viața e un fir de păpădie, ce-i zâmbește soarelui și se lasă purtată de vânt” (p. 43)… „Chiar dacă am fost lăsați pe Pământ să ne înmulțim, a fi mamă nu este o obligație, dar este o binecuvântare” (p. 44). „Viața este ca o scenă de teatru la care nu știi când se trage cortina” (p. 45), o cortină care ascunde multe, care doar din când când se ridică revelator și vizionar, pentru unii dintre noi.

NU PANICA! – ne îndeamnă autoarea: „Înfruntă problemele, nu fugi de ele pentru că nimeni nu le poate rezolva mai bine ca tine” (p. 49). „Relaxează-te și bucură-te de viață” (p. 51). „Ignoranța doare mai rău ca o palmă” (p. 54). „Fii puternic ca un elefant!” (p. 55). „Orice problemă ai avea, câtă vreme ești în viață, ești un norocos. Restul se rezolvă!” (p. 57), un capitol ce îți induce o stare de bine, de optimism, care te îndeamnă să-ți trăiești unicitatea cu bucurie.

AI ÎNCREDERE ÎN TINE! AI ÎNCREDERE ÎN FORȚELE TALE!: „Vaporul tău are un singur căpitan; Tu!” (p. 60). „Ai încredere în instinctele tale. Ele te poartă peste valurile vieții!” (p. 61). „Învață să te iubești și să te accepți așa cum ești. Nu ești perfect!” (p. 64). „Crede: Tu poți!” (p. 66). „Anumite lucruri în viață nu le poate face nimeni pentru tine și trebuie să le faci singur” (p. 68).
Cât adevăr aici! Am fost creați pentru a fi fericiți, să învățăm pe Pământ ce este iubirea. Prin natura ființei noastre toți suntem iubire. Ea reflectă un mod de a fi și e susținută lăuntric. Starea de iubire necondiţionată este solul roditor care permite să faci acele alegeri optime, care se vor manifesta la potenţialul lor maxim. Ea va fi răspunsul la toate întrebările tale. E scânteia divină sădită în tine ce-ți poate aduce împlinirea.
CONTINUĂ! – cuprinde îndemnuri pertinente și încurajatoare: „Indiferent ce simți, continuă! Orice ar fi, tu mergi în continuare. Nu te opri!” (p. 73). „Nici nu știi de ce ești capabil până nu ieși din zona ta de confort și nu încerci să te autodepășești” (p. 75). „Tu ești singurul responsabil de fericirea ta!” (p. 76). „Nimeni nu îți măsoară visele, deci visează cât vrei de sus!” (p. 79). Îndemnuri care relevă maturitatea autoarei, pentru care viața a însemnat și aspirații, și multă muncă și vise.

ÎNVAȚĂ MEREU! „Nimeni nu se naște învățat, avem datoria morală să îi învățăm și noi pe alții” (p. 85). „Versurile sunt bulele de oxigen prin care poetul respiră” (p. 85). „Educația de acasă este baza de unde începi, dar nu trebuie să te oprești la ea. Un om se educă și autoeducă întreaga viață!” (p. 86). „O diplomă atestă calificare într-un anumit domeniu, nu calități umane ca și bunătatea, respectul, „bunăvoința” (p. 88). „Lasă ceva după tine! O urmă a trecerii tale pe Pământ” (p. 89). „Scrisul vine din inima scriitorului și nu din educația sa” (p. 89). „Cărțile nu se scriu singure! Autorul este cel care le creează, deci atunci când îți place o carte, îți place de fapt de autor!” (p. 90. „Filonul creației literare vine din arderile interioare ale sufletului scriitorului.” (p. 91) Frumos redă aici, aspirația continuă a ființei umane de a se cunoaște, de
a se autodepăși, cât despre scris, focul lăuntric al autoarei, este edificator pentru scrierile sale.

ȚINTEȘTE SUCCESUL! „Învață să te bucuri de succesul celuilalt și să-l iei de exemplu. Fără modele pozitive am fi pierduți!” (p. 95). „Un bănuț muncit valorează mai mult decât o sută găsiți!” (p. 97). „Oportunitățile apar la orice pas dacă progresezi. Dacă stai pe loc, nu ai cum să le vezi” (p. 99). „Dacă vrei să avansezi, compară-te cu tine însuți, nu cu alții” (p. 101). Scări de valori, trepte în devenire, pe care urci cu demnitate și perseverență.

GĂSEȘTE CALEA! „Caută și găsește!” (p. 105). „Soarele este acolo, strălucește pentru toți la fel. Unii îl văd și alții nu!” (p. 106). „Dumnezeu îți ascultă ruga și gândurile. Ai grijă ce-ți dorești!” (p. 107). O transfigurare însoţită de starea de mister ce ne învăluie existenţa, care deschide calea spre adevăratele virtuţi ce le putem creşte, pentru a preţui mai mult divinitatea din noi şi a ţese din valorile umanităţii o arcă.
Printr-o multitudine de modalități, autoarea îți vine în întâmpinare, păstrându-ți spiritul, treaz și acasă: scrisul de mărimi diferite, fonturi diferite, cuvinte cu scris bolduit, scris colorat, imagini precum, flori, cascade, blocuri turn, bancă în parc, lucrări de artă contemporană, scheme cu concepte legate de dezvoltarea personală și atitudinală (motivație, curaj, perseverență, optimism inspirație, acceptare, virtute, principii, respect, valori, responsabilitate).
„Niciodată nu judeca pe cineva după frumusețea sa exterioară, dă-i șansa să-i cunoști sufletul și să-i vezi faptele” (p. 109). „Sufletul ne-a fost dat de Dumnezeu și tot el ni-l va lua când consideră el. Tu nu poți controla asta, dar poți să-l înfrumusețezi” (p.110). „Când îți găsești calea, știi, pentru că se face lumină în viața ta” (p. 115). Da, drumul ți-l alegi singur. Calea către lumină se identifică de fapt cu a-l căuta pe Cel care ne inspiră, ne ocroteşte, şi ne iubeşte! Un mod fundamental, prin care îţi vindeci sufletul, te armonizezi cu prezentul şi cu universul. Fii lumină în întuneric şi nu uita Cine eşti!

FII GENEROS ȘI RECUNOSCĂTOR! „Generozitatea vine din suflet și nu are nici o legătură cu bogăția!” (p. 117). „Când dai ceva gratuit, dă din suflet sau nu da deloc!” (p. 119). „Pe unde mergi lasă loc de bună ziua după tine”. (p. 120) „Învață-i pe cei din jur lecția iubirii! Chiar dacă îți greșesc, tu învață-i prin exemplul tău lecția iubirii. Vor înțelege!” (p. 121). „O îmbrățișare sau un simplu „te iubesc” pot face minuni. Suntem creați să ne hrănim cu iubire” (p. 122). Lecții pe care le înveți din mers, pentru salvarea omului modern, împins la marginea disperării și înstrăinării, într-o lume care nu mai are timp să trăiască și să iubească cu adevărat.
TU POȚI! FII INSPIRAT! „Vreau, Pot și Voi reuși!” (p. 129). „Tu știi cel mai bine cine ești și ce poți; nu lăsa pe alții sa-ți frângă aripile” (p. 131). „Când vrei, poți!” (p. 133) .„Cărțile îți înnobilează viața! Te fac mai bun, mai înțelegător, pentru că prin ele trăiești puțin din viețile și experiențele altora ” (p. 135). Cu o floare nu faci primăvară, dar schimbi mirosul din odaie! (p. 136). A insufla încredere de fapt cuiva, înseamnă susținere, empatie, înseamnă
că nu ești singur, într-o lume în care puțini sunt cei care își ascută intuiția, vocea lăuntrică, Sinele.
GĂSEȘTE ENERGIA! „Respiră!” (p. 139). „Energia vine din iubirea și dragostea celor din jur” (p. 140. „Zâmbetul unui copil pentru mamă poate însemna Universul. Pentru restul este doar un zâmbet!” (p. 141). „Poți trece peste orice dacă ai pentru cine!” (p. 141), „Dacă nu ceri, nu primești! Cere ajutorul! A cere ajutor nu este un semn de slăbiciune ci mai degrabă un semn de inteligență” (p. 149). Uneori energia o găsești în lucruri simple, într-un gest, într-un cuvânt, suficient pentru a te revigora și a merge mai departe.

RĂMÂI POZITIV! ZÂMBEȘTE! „Atitudinea ta contează! Dacă vrei să vezi oameni zâmbind, zâmbește!” (p. 151). „Ziua de ieri a trecut, învață din ea, trăiește azi și inventariază un mâine mai bun!” (p. 154). „Fără regrete! Fii optimist!” (p. 156). „Mâine este o altă șansă să fiii fericit!” (p. 158). „Zâmbește și atunci când ți-e greu. Undele pozitive te-ar putea ajuta. Oricum nu ai ce pierde! Încearcă!”(p. 160). „Nu fugi de trenul care pleacă. Întotdeauna vine alt tren!” (p. 160). „Dăruiește bucurie ca să ți se întoarcă și ție! Bucuria e contagioasă!” (p. 161). Aici mă regăsesc din nou. Sunt un om debordant de pozitiv, motiv pentru care atrag mulți oameni în jurul meu, unii având nevoie de optimism în abordarea problemelor vieții.
NU-ȚI PIERDE SPERANȚA! „Nimeni nu-ți poate lua visele și speranța!” (p. 163). „Dacă ai semănat sămânță bună, nu are cum să răsară neghină! Deci ai răbdare: roadele o să apară!” (p. 164). „Furtunile nu te doboară, dar te întăresc!” (p. 165). „În cuplu, IUBIREA, înseamnă EVOLuție în doi.” (p. 166) „Mâine este o altă zi! Posibilitățile sunt infinite!” (p. 169) „Dacă trăiești cu regrete, trăiești în trecut! Nu lăsa regretele să-ți umbrească viitorul! Mergi mai departe”! (p. 175). Mă văd alături de MIHAELA CD în această carte, participantă la o școală a vieții, la o școală de dezvoltare personală, dar nu una imaginară, ci una trăită în armonie cu semenii.
Comparații frumoase și surprinzătoare întâlnim: „Prietenii sunt ca și nasturii: îi poți coase pe toți la tine pe palton. Unii se tin bine legați, alții pleacă” (p. 173) sau „Timpul este banul pe care-l cheltuiești fără să vrei, zi de zi” (p. 41) sau „Leneșii îi numesc pe cei harnici norocoși! ”(p. 75).
GHIDEAZĂ-TE! Alege-ți: modele principii, priorități (p. 177). Nu aștepta să-ți organizeze alții viața, fii tu însuți coordonatorul tău. (p. 178). Câteodată în viață trebuie să știm să spunem și NU, dar este important să știm când (p. 180). Fă-ți o listă de priorități în viață și updateaz-o ! (p. 181). Oricât ai fi de atent, mereu vei face greșeli. Mai mari sau mai mici, sunt greșelile tale. Acceptă-le! (p. 182). Nu trata viața ca pe o greșeală, ci ca pe un miracol! (p. 186). Un miracol divin, în care nu este prea ușor să discernem calea, iar pentru asta avem nevoie de ghizi.

ACȚIONEAZĂ ACUM! FII AMBIȚIOS! „Nu există Nu pot, există doar Nu vreau” (p. 189). „Azi este prima zi din noul tău start. Nu-l amâna! Mâine o să regreți că nu ai început ieri!” (p. 190). „O ușă închisă nu înseamnă o ușă
ferecată! Apasă pe clanță ca să o deschizi. S-ar putea să fii surprins cât de ușor se deschide!” (p. 191). „Ca să urci muntele e greu până faci primul pas. Restul vine de la sine!” (p. 193) „Nici nu știi cât de puternic ești până nu încerci!” (p. 105). „Elefanții zboară dacă tu vrei!” (p. 197). „Faptele tale sunt oglinda gândurilor tale!” (p. 199). Muntele îți oferă spectacolul și frumusețea călătoriei, a devenirii tale, uneori călătoria, drumul făcut e mai importantă decât locul unde vrei să ajungi, care poate fi chiar și de neatins. Și chiar dacă e de neatins este dreptul tău de visa, de ați asculta sufletul.
FII FENOMENAL! „Excelența naște excelență, pentru că nu e vorba de cât muncești, ci este vorba de atitudine” (p. 202). „Viața nu-i o piesă de teatru cu mai multe reprezentații, ea se joacă o singură dată, deci joac-o bine” (p. 203). „Muncește cu pasiune! Când faci o muncă cu pasiune nici nu simți oboseală, nici timpul cum trece” (p. 205). „Chiar dacă nu ești plăcut, ești altfel! Ești diferit! Fii original!” (p. 206). „Când simți că îți fuge pământul de sub picioare e timpul să zbori!” (p. 207) „Continuă să sapi, până la urmă vei da de apă într-un final! Și când vei găsi apă, nu va fi un strop, va fi o fântână întreagă”. (p. 209). Convins fiind că ești o ființă divină, cu darurile ei, unică în această interconexiune umană, lasă să se manifeste în viața ta divinul din tine, după Chipul și Asemănarea Sa.
AI CURAJ! VISEAZĂ! „Să ai curajul să spui DA / Să ai curajul să spui NU / Să ai curajul să TACI” (p. 113). „Învinge frica!” (p. 214). „Fă din ceea ce ai tot ce poți tu mai bun. Binele se înmulțește cu bine”! (p. 216). „Orice viață pornește de la un vis! Când îți dorești ceva cu adevărat vei reuși oricât ar dura!” (p. 218). „Găsește bunătatea în orice ocazie” (p. 221) „Gândește și visează Big, Năzuiește sus! În plus a visa e GRATUIT!” (p. 221). „Ai curajul să rămâi același Tu!” (p. 222). „Iubește cu tot sufletul tău, nu cu jumătăți de măsură!” (p. 223).

MIHAELA CD vine cu această carte, care este de fapt o colecție minunată de reflecții aforistice, într-un moment când oamenii au uitat miracolul intuiției, al levitației și a vorbirii cu astrele, iar aforismul e o cale de comunicare cu cititorul mult mai rapidă și mai convingătoare.
Venirea noastră pe Pământ, este precum o călătorie într-o ţară necunoscută, unde ne confruntăm cu intoleranţa, tristeţea şi mânia, în timp ce căutăm bucuria, înţelepciunea şi iubirea. Cu rădăcinile înfipte în pactul încheiat cu destinul, sădim o speranţă acolo unde, într-o crisalidă ard simbolurile şi transcend lumea.
Poeta ne arată că stă în puterea noastră să răspândim spiritualitatea, să învăţăm legea iubirii și cea a acceptării. O iubire prin care semănăm pace, unire, armonie, fericire. Doar aşa putem reface virtuţile acestui pământ, ca planetă a vieţii, aducând în vieţile noastre adevărul divin.
Ne arată că Viaţa este o călătorie unică în care te redescoperi, hrănindu-ţi fiinţa din abisul luminii. Viața este şi rămâne un drum către noi înşine, o căutare de sine, un examen pe care îl trecem fiecare de unul singur, faţă în faţă cu Sinele propriu, în care martor este Dumnezeu.
Cu fiecare experienţă trăită viaţa devine un vis împlinit, o realitate complexă, în care timpul depune mărturie la răscrucea căutărilor de sine, într-un joc afirmativ, într-o deschidere către perenitate. Căutarea perpetuă a subconştientului, porţile pe care intuitiv le simţi din ce în ce mai aproape, te fac să-ţi potriveşti pulsul după clepsidra umanităţii şi măcar din când în când, să-ţi revendici dreptul de a păşi pe tărâmul adevăratei spiritualităţi, pentru a-ţi găsi liniştea, rostul şi demnitatea.
Autoarea ne învață că doar aşa, gândind şi vorbind în limba inimii tale, vom putea vedea frontiera sufletului, într-un posibil dialog al frumosului cu adevărul.
MIHAELA CD este personalitate poetică puternic conturată, în care esteticul, frumusețea, bucuria și recunoștința sunt asumate ca stări de A FI. Ea ne dăruiește esența vieții, transpusă în cuvinte, invitându-ne să zburăm cu orice chip pentru a ne împlini visarile și visurile. Cartea este o pledoarie pentru credinţă şi iubire, pentru compasiune şi luciditate, pentru înţelepciunea îmbrăcată în haina modestiei şi a dragostei de oameni, o rugăciune făcută cu smerenie şi trudă, pe treptele greu de urcat ale Scării lui Iacov. O cheie, un leac pentru durerile Umanităţii, o binecuvântare, o alternativă ce se opune violenţelor pe care le trăim, le auzim şi le simţim, păstrând viu Mesajul Divinităţii, care ne arată subtil, dar convingător Calea.
Când spunem A FI, înţelegem multe lucruri, dar important pentru noi este să ne străduim să scoatem în evidenţă ce e esenţial şi merită să fie înălţat în om. Un mod axiologic de a simţi lucrurile aşa cum ţi-l dictează un anumit spaţiu, o anumită tradiţie. O sămânţă aruncată în pământul viitorului, credinţa în om, în valorile fundamentale, în spiritul care înfrânge vremelnicia, în favoarea roadelor de aur ale conştiinţei, sau altfel spus, o lecţie care se învaţă din mers, dând timpului valoare, spre a te şti şi simţi OM, iar acest lucru reiese pe deplin din carte.
Mulțumim Poetei și Omului care este MIHAELA CD, asigurând-o de toată prețuirea noastră! Un român care trăiește românește oriunde merge, cu demnitate și credință, care se dăruiește pe sine, prin creație și iubire! Viaţa de fapt se măsoară în gânduri curate şi în acte de creaţie, așa că așteptăm cu bucurie viitoarele apariții editoriale !

prof AURELIA RÎNJEA

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un like și să distribuiți pagina de Facebook.

Lasă un răspuns