Sf. Voievod Neagoe Basarab, pe timbrele Romfilatelia. În urmă cu 500 de ani trecea la cele veșnice!
![](https://magazincritic.ro/wp-content/uploads/2021/08/neagoe.jpg)
Foto: Romfilatelia
Sfântul Neagoe Basarab este omagiat de Romfilatelia printr-o emisiune de mărci poştale, la împlinirea a 500 de ani de la trecerea sa în veşnicie. Emisiunea va fi introdusă în circulaţie joi şi este alcătuită dintr-un timbru şi o coliţă dantelată, informează Basilica.
Este autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii vechi sud-est europene, Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul sau Teodosie, scrisă în slavonă, dar tradusă după cum s-a speculat de Udriște Năsturel în română cândva pe la jumătatea veacului al XVII-lea (există o copie atestată în limba română din 1654)[1]. Pe plan diplomatic a încercat să mențină relații de prietenie cu Ungaria. A practicat o politică de echilibru, căutând să contrabalanseze suzeranitatea turcească prin legături diplomatice cu puterile creștine. A făcut donații generoase mănăstirilor ortodoxe (în Țara Românească, în țările din Balcani, Patriarhiei Ecumenice, lăcașurilor de cult din Ierusalim și de la Muntele Sinai). În timpul domniei sale a fost construită Mănăstirea Curtea de Argeș, în jurul căreia s-a născut legenda Meșterului Manole. Mai multe pe Wikipedia.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 9 lei este reprodus portretul Sfântului Neagoe Basarab (pictura votivă de la Mănăstirea Curtea de Argeş).
Pe timbrul coliţei dantelate este ilustrată o icoană reprezentându-l pe sfântul domnitor, iar în compoziţia grafică a coliţei se regăseşte reproducerea picturii votive din biserica Mănăstirii Curtea de Argeş în care, alături de domnitor, apar Doamna Despina Miliţa şi cei şase copii ai lor.
Sfântul Neagoe Basarab a fost domnitor al Ţării Româneşti între anii 1512-1521. Înainte de a avea funcții în structurile statale ale Țării Românești, a călătorit prin câteva țări din Europa centrală și prin Imperiul Otoman, iar cunoștințele acumulate i-au ajutat în relațiile externe ale statului.
Până să devină domnitor, a fost mare postelnic (decembrie 1501 – 19 iunie 1509) și mare comis (24 aprilie 1510 – 28 noiembrie 1511). Cunoștea româna (limba maternă) slavona, greaca, latina, turca, germana, maghiară. A trecut la cele veşnice în data de 15 septembrie 1521. A fost canonizat în anul 2008, transmite Basilica.
- Vezi Învățăturile lui Neagoe Basarab, domnul Țării Românești (1512-1521), versiunea grecească editată și însoțită de o introducere și traducere în românește de Vasile Grecu, București, Monitorul Oficial și Imprimeriile Statului, Imprimeria Națională, 1942 (reeditare: București, Editura Teșu, 2007); Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie, text ales și stabilit de Florica Moisil și Dan Zamfirescu, cu o nouă traducere a originalului slavon de G. Mihăilă, studiu introductiv și note de Dan Zamfirescu și G. Mihăilă, București, Editura Minerva, 1970.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook