Matca Văianu sau întoarcerea la ceea ce contează cu adevărat pentru familia Cinteză (P)
![](https://magazincritic.ro/wp-content/uploads/2021/10/matca-vaianu.jpg)
ecoruralis.ro
După o bună perioadă de timp plecați la oraș, dar cu amintirea verilor la țară și promisiunea în gând că vor reveni cândva la sat ei înșisi ca țărani, Cristi și Corina Cinteză s-au stablit în satul Văianu din jud. Gorj, unde au găsit cam tot ceea ce își doreau și aveau nevoie. Nu ușoară le-a fost ușoară călătoria, dar sunt de părere că a meritat și sunt fericiți până acum. Despre tot parcursul lor până la gospodăria Matca Văianu, munca și planurile lor ne-a povestit Cristi în cadrul celui de-al doilea interviu al nostru despre agroecologie țărănească printre membrii Eco Ruralis.
Salutare, Cristi! Mă bucur să te avem alături la acest al doilea interviu dintr-o serie mai lungă, prin care ne propunem să povestim cu membri Eco Ruralis despre agroecologie țărănească, în general și despre munca și inițiativele lor în diverse colțuri ale țării.
Salut! Și eu mă bucur că ne-ați invitat și abia aștept să vă prezint ce facem noi aici la Matca Văianu.
Cum ești în perioada asta? Ultima dată când am vorbit, făcusei deja nenumărate drumuri la cules de ciuperci și erai foarte mulțumit.
Suntem bine, cu ciupercuțele am lăsat-o mai moale acum pentru că nu a mai plouat de vreo două săptămâni și sunt pe terminate. A fost o recoltă bună de ciuperci și au avut și un preț bun, ceea ce ne-a adus un venit suplimentar. Încercăm să îmbinăm și producția de legume și fructe, dar profităm și de plantele din flora spontană, așa că ciupercile sunt un plus la activitatea noastră.
Te întreb pentru început, care a fost parcursul tău și al familiei de v-ați stabilit în comuna Ciuperceni, jud. Gorj? În Eco Ruralis, un număr în creștere de membri ai asociației sunt tineri care s-au mutat din oraș la sat și au început o viață de țăran, de producători de hrană. Cum a fost pentru voi?
A fost lung drumul, să știi. De loc suntem din Târgu Jiu, am copilărit amândoi în oraș, vacanțele ni le petreceam la bunici, odată ce am terminat facultatea am căutat și noi un job și a trebuit să ne mutăm la Timișoara. Am locuit acolo 10 ani, dar gândul nostru după primul sau al doilea an după ce ne-am mutat acolo a fost să ne găsim un loc al nostru la sat, oriunde ar fi fost el. Am încercat și în Caraș Severin să ne cumpărăm o casă, am încercat și prin Hunedoara, dar cumva cred că suntem legați de Oltenia, de arhitectura caselor, de specificul locului și ne-ar fi fost greu să ne învățam cu alte zone și cu alți oameni.
Și am reînceput căutările la noi în Gorj, în 2018, cred și iată-ne aici.
Ați avut anumite criterii în minte pentru locul potrivit vouă în care să vă mutați?
Da, și multe aspecte care erau cumva importante le-am descoperit pe parcurs. Locuind în Caraș Severin undeva pe un deal, într-o vară ne-a secat fântâna și ne-am dat seama că avem nevoie de o sursă de apă constantă. Așa am decis că locul unde vrem să locuim trebuie să aibă o fântână cu apă de suprafață în permanență, un izvor sau un pârâiaș prin apropiere, ceea ce am și găsit aici. Ne plac foarte mult casele vechi, eu am copilărit la bunicii de pe cale paternă într-o casă de lemn ca la Muzeul Satului și căutam o casă nerenovată pentru că e cam greu acum să o găseșți și am găsit-o și pe ea aici. Căutam un sol fertil și un microclimat favorabil legumiculturii și pomiculturii, ceea ce am găsit aici. Când am venit în 2018 (în Văianu) și am văzut grădinile oamenilor de la matcă, erau o explozie de legume. Eu stând la socrul meu un an de zile, un vechi islaz transformat în parcele, era un pământ greu. Azi era foarte ud, mâine era uscat, a fost destul de greu cu grădina acolo. Și să fie retras (terenul), dar totuși accesibil, să avem acces la pădure și la oraș. Și toate astea le-am găsit aici nu departe de oraș, la 30 km de Târgu Jiu.
Eu văd util și am mai întâlnit sfatul ăsta în ceva cărți, să locuiesți un an acolo, să închiriezi locul în care vrei să te muți, stai o vreme acolo să vezi ‘eu sunt pregătit?’, ‘am tot ce îmi trebuie să îmi desfășor activitatea și să îmi pun în practică planurile?’.
Să te muți direct mi se pare riscant ori știi foarte bine ce vrei. (…) – integral pe ecoruralis.ro.
Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un like și să distribuiți pagina de Facebook.