Centenarul nașterii regelui Mihai I al României. Uniformă regală de aviație, purtată de istoricul Andrei Popete Pătrașcu

Dedicăm acest articol regelui Mihai I, cu ocazia aniversării Centenarului nașterii Regelui Mihai I al României și a manifestărilor care se vor desfășura luni, 25 octombrie 2021, la Sinaia. În cadrul Proiectului de istorie vie „Uniforma militară, simbol al regalității românești”, Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” și Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu” readuc în memoria posterității imaginea regelui Mihai I, din perioada celei de-a doua domnii (1940-1947), printr-o uniformă a Aeronauticii Regale Românești cu însemnele gradului de Mareșal, demnitate deținută de Regele Mihai I.

Istoricul gorjean Andrei Popete Pătrașcu, alături de conducerile celor două asociații, vor participa pe 25 octombrie la manifestările dedicate celor 100 de ani de la nașterea ultimului rege al României și dezvelirea unei statui a regelui Mihai I, la Sinaia, în prezența Familiei Regale. Acesta va îmbrăca uniforma de aviație, cu însemnele gradului de Mareșal, a regelui Mihai I, compusă din: veston, pantalon, coifură confecționate din stofă de culoare gri-bleu, precum și accesoriile specifice demnității deținute de rege.

Dintr-o prezentare a președintelui Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, Liviu Burcea, aflăm că vestonul uniformei de aviație, cu însemnele de Mareșal, se încheie la un rând, cu patru nasturi metalici aurii, pe piepți, la partea superioară, sunt aplicate două buzunare cu clape, în partea inferioară două buzunare cu clape, revere ascuțite cu petlițe de culoare bleu-ciel și frunze de stejar aurii brodate. Pe mâneca vestonului sunt aplicate însemnele gradului de Mareșal, galoane galbene din care ultimul galon are un ochi în formă de romb (simbolizând „turul de pistă”), brodate cu fir auriu. Mâneca se încheie cu un rând de trei nasturi aurii mici.

Eghilet auriu cu accesorii, baretă cu decorații, insignă militară de pilot aviator, cămașă albă și cravată neagră, curea confecționată din stofă.

Coifura este compusă din șapcă, având calotă confecționată din material textil, cozoroc negru întărit pe care sunt aplicate două rânduri de frunze de stejar și emblemă (cuc) brodată, formată dintr-o acvilă cu aripile drepte, deschise lateral. Vara se putea adăuga peste calotă un material textil subțire, de culoare alb.

Pantalonul este confecționat din stofă, are croiala dreaptă, având aplicate în părțile laterale dublu lampas de culoare bleu-ciel și două buzunare montate în cusăturile laterale. Pantofi de piele, de culoare neagră.

Așa cum putem vedea în fotografiile de epocă, regele Mihai I al României, a îndrăgit foarte mult această uniformă militară, purtând-o nu doar cu ocazia vizitelor pe front sau ceremonii regale, ci și în ziua nunții.

Despre regele Mihai I, spune istoricul gorjean, s-a scris mult în ultimii ani. Cu siguranță se va scrie în continuare, obiectiv, cu emoție sau ferm, dar se va scrie, pentru că înainte de toate ultimul rege al României rămâne un reper în istoria noastră. Cei care l-au cunoscut din manualele de istorie nu și-au putut forma, din nefericire spunem noi,  imaginea omului Mihai I. Dincolo de clișee, de abordări specifice unei științe, așa cum este istoria, căutând să cunoaștem omul, cu împlinirile și apoi cu suferințele sale,  Mihai I a iubit țara în care s-a născut și pe care a purtat-o pentru tot restul vieții în suflet. În alte vremuri, alte împrejurări, regele Mihai I ar fi fost cu siguranța pilda de dragoste a unui suveran pentru țara sa”, afirmă prof. Andrei Popete Pătrașcu.


Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un like și să distribuiți pagina de Facebook

Lasă un răspuns