Apariție editorială mult așteptată la Contra Mundum: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher
![](https://magazincritic.ro/wp-content/uploads/2021/11/Screenshot-2021-11-25-at-18-12-25-OPTIUNEA-BENEDICT-Rod-Dreher.png)
contramundum.ro
Editura Contra Mundum anunță apariția volumului „Opțiunea Benedict” de Rod Dreher, „cea mai discutată și importantă carte religioasă a deceniului”, după cum scria New York Times.
Cartea poate fi comandată de pe siteul Editurii Contra Mundum.
Iată prefața cărții, semnată de Rod Dreher:
În aproape toată viața mea de adult, am fost un creștin credincios și un conservator asumat. Nu am văzut nicio contradicție între cele două, până când soția mea și cu mine l-am primit în brațele noastre pe primul nostru născut, în 1999. Nimic nu schimbă mai mult perspectiva unui om asupra vieții, decât să trebuiască să se gândească la ce fel de lume va fi aceea pe care o vor moșteni copiii săi. Și la fel s-a întâmplat și cu mine.
Pe măsură ce Matthew a crescut, ajungând să meargă în picioare, am început să-mi dau seama că vederile mele politice au început să se schimbe, eu căutând să-l cresc pe copilul nostru conform principiilor tradiționaliste creștine. Am început să mă întreb ce anume, mai exact, conservă curentul principal al conservatorismului nostru. Mi-a devenit limpede că unele din cauzele promovate cu sârg de tovarășii mei conservatori – în principal entuziasmul fără rezerve și spirit critic cu care susțineau piața liberă – pot, în unele situații, să submineze instituția pe care eu, ca tradiționalist, o consideram lucrul cel mai important de conservat: familia.
De asemenea, am ajuns să văd că bisericile, inclusiv cea căreia îi aparțineam, se dovedeau în mare măsură neputincioase în a combate forțele declinului cultural. Creștinismul istoric tradițional – fie el catolic, protestant sau ortodox – ar trebui să fie o forță contrară redutabilă în fața individualismului și a secularismului radical ale modernității. Deși se spunea despre creștinii conservatori că ar lupta într-un război cultural, era greu să spui despre confrații mei că ar opune cine știe ce rezistență – exceptând problematica avortului și cea a căsătoriei homosexuale. Păream să fim mulțumiți cu rolul de capelani ai unei culturi consumeriste, care pierdea cu repeziciune sentimentul a ce înseamnă să fii creștin.
În cartea mea din 2006 intitulată Crunchy Cons,[1] care explora o sensibilitate contraculturală tradiționalist-conservatoare, am adus în discuție opera filozofului Alasdair MacIntyre, care declara că civilizația occidentală și-a rupt parâmele care o țineau legată de țărm și a intrat în derivă. Se prefigura momentul, a spus MacIntyre, când bărbații și femeile cu moravuri sănătoase vor înțelege că nu va mai fi posibil, pentru cei ce-și doreau o viață trăită în virtute, să participe în continuare și pe deplin la mersul societății în curentul ei principal. Acești oameni vor găsi noi moduri de a trăi în comunitate, spunea MacIntyre, la fel cum Sfântul Benedict, părintele monahismului occidental din secolul al șaselea, a răspuns la colapsul civilizației romane prin înființarea unui ordin monastic.
Eu am numit retragerea strategică profețită de MacIntyre „Opțiunea Benedict”. Ideea este că noi, conservatorii creștini serioși, nu mai putem să ducem o viață la fel ca înainte, în America, și că trebuie să găsim soluții comunitare inventive, care să ne ajute să ne păstrăm credința și valorile într-o lume tot mai ostilă acestor valori. Va trebui să alegem să facem un salt hotărâtor, într-un mod cu adevărat contracultural, înspre a trăi creștinismul așa cum se cuvine, fiindcă altfel îi vom condamna la asimilare pe copiii noștri și pe copiii copiilor noștri. (…) – integral pe R3Media.
Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un like și să distribuiți pagina de Facebook.