Se extinde universul?

facerealumii.ro

Există o oarecare neînțelegere cu privire la expansiunea universului, fundamentul cosmologiei moderne. A descoperit Edwin Hubble că universul se extinde? Nu chiar. Ceea ce a descoperit Hubble în 1929 a fost că există o relație liniară între deplasările spre roșu și distanțele până la galaxii. Ce este deplasarea spre roșu? Spectrele galaxiilor conțin linii de absorbție de la stelele lor constitutive. Aceste linii de absorbție se datorează elementelor din atmosfera stelelor care absorb energie la anumite lungimi de undă.

Dacă distanța până la galaxii crește (cum ar fi atunci când se îndepărtează de noi), atunci lungimile de undă ale acestor linii spectrale vor fi deplasate către lungimi de undă mai mari decât în cazul măsurării într-un laborator staționar. Deoarece lungimile de undă mai mari sunt spre capătul roșu al spectrului vizual, spunem că liniile spectrale sunt deplasate spre roșu. În schimb, dacă distanța până la galaxii scade (cum ar fi deplasarea către noi), atunci liniile spectrale sunt deplasate spre albastru. Hubble a măsurat distanțele până la câteva galaxii, împreună cu deplasările lor spre roșu, pentru a arăta relația liniară.

Munca lui Hubble a fost grosolană conform standardelor actuale, dar de atunci, relația lui a fost mult îmbunătățită. Ce înseamnă această relație liniară? Cea mai simplă interpretare este că indică că universul se extinde; adică galaxiile se îndepărtează. Rețineți că aceasta este o interpretare a datelor. Ar putea exista și alte interpretări, dar până când apare orice altă interpretare bună, aceasta rămâne cea mai bună. În scopul discuției, voi presupune că aceasta este interpretarea corectă. Dacă deplasările spre roșu ale galaxiilor respectă relația lui Hubble, atunci deplasările spre roșu reflectă distanțele respectivelor galaxii și spunem că deplasările spre roșu ale galaxiilor sunt cosmologice.

Merită să subliniem că multe manuale sugerează că Hubble a descoperit din întâmplare acest fenomen, dar nu este cazul. Hubble știa exact ce căuta, deoarece era conștient de una dintre implicațiile teoriei relativității generale a lui Einstein atunci când este aplicată universului. La câțiva ani după ce Einstein și-a publicat teoria, matematicianul rus Alexander Friedmann a arătat că, în general, universul trebuie fie să se extindă, fie să se contracte.

Hubble era, de asemenea, conștient de munca astronomului american Vesto Slipher cu aproximativ 15 ani mai devreme, care a arătat că majoritatea galaxiilor prezentau o deplasare spre roșu. Hubble nu a fost singura persoană care a împreunat aceste două indicii și și-a dat seama ce putea fi arătat din punct de vedere astronomic, însă a fost probabil singurul care și-a dat seama de acest lucru și a avut acces și la telescoapele capabile să îl observe.

Sunt deplasările spre roșu cauzate de viteză?

O concepție comună și greșită (nu doar printre creaționiștii biblici) este că expansiunea universală se datorează vitezei. Adică, mulți oameni cred că deplasările spre roșu ale galaxiilor se datorează faptului că ele se îndepărtează de noi. Astfel, deplasările spre roșu ale galaxiilor sunt comparate cu efectul Doppler, unde lungimea de undă a oricărui fenomen bazate pe unde (cum ar fi sunetul) care este cauzat de un obiect care se îndepărtează de observator este deplasată la lungimi de undă mai mari. Cu toate acestea, în relativitatea generală, înțelegerea corectă este că spațiul este cel care se extinde.

Pe măsură ce spațiul se extinde, poartă galaxiile împreună cu el. Galaxiile se mișcă în raport cu spațiul, dar chiar dacă nu s-ar mișca, tot s-ar retrage de la noi pe măsură ce spațiul se extinde. Această distincție între expansiunea cosmică și efectul Doppler poate părea un punct foarte delicat, dar este importantă. De exemplu, inflația cosmică este ideea că la scurt timp după big bang, universul a suferit o hiper-expansiune foarte rapidă, dar de scurtă durată.

Se presupune că inflația cosmică a fost mai rapidă decât lumina. Dacă deplasările spre roșu s-ar datora vitezei, atunci aceasta ar necesita ca materia să se miște mai repede decât lumina în timpul inflației cosmice, ceea ce ar fi încălcat relativitatea specială. Cu toate acestea, spațiul se poate extinde mai repede decât lumina și poate transporta materie cu el fără a încălca relativitatea specială.

În ce se extinde universul?

Pe scurt, universul nu se extinde în nimic. Doar devine mai mare. Această concepție greșită provine din presupunerea că trebuie să existe ceva în afara universului în care să se extindă. Având în vedere că universul este definit în mod normal ca totalitatea existenței fizice, atunci nu poate exista nimic fizic în afara universului. Dacă există ceva în afara universului (cum ar fi o dimensiune superioară), atunci ne este complet necunoscut și probabil va rămâne așa. Prin urmare, nu există nimic în care să se extindă. (…) – integral pe facerealumii.ro (sursă foto).


Echipa Centrului de Studiu privind Facerea Lumii

Echipa noastră este formată în acest moment din traducători din limba engleză.

  • Claudiu Balan, președinte CSFL, administrator site și designer
  • Cristian Monea, autor, editor și traducător
  • Emilia Comoniță, traducător
  • Roxana Melinte, traducător
  • Armand Ionescu, traducător
  • Iulian Soca, traducător
  • Virgil Stoica, traducător
  • Cristina Șerbănescu, traducător
  • Roxana Cristea, traducător
  • Ana-Maria Voin, traducător

Suntem în curs de recrutare de voluntari, persoane cu pregătire ştiinţifică: profesori, doctori în ştiinţe, diaconi, preoţi, ierarhi, ingineri, medici, dar și studenţi sau masteranzi, care să fie autori de articole pe site-ul facerealumii.ro și în revista Creatorul Universului.

Dacă vrei să fii autor de articole pe site-ul facerealumii.ro contactează-ne la email: contact@facerealumii.ro sau telefon +4 0740 004 215, persoană de contact: Claudiu Balan.


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.

Lasă un răspuns