Balerina de la Auschwitz

dr. EDITH EVA

În 1945, un tânăr soldat american a observat în lagărul Gunskirchen o mână mișcându-se într-un morman de cadavre. A descoperit o tânără scheletică și a chemat rapid ajutor medical și a adus-o înapoi din pragul morții. Tânăra cântărea 32 de kilograme, avea spatele rupt, febră tifoidă, pneumonie și pleurezie. Soldatul nu știa că a salvat-o pe Balerina de la Auschwitz, care va deveni peste ani unul dintre cei mai mari terapeuți (care a salvat mii de vieți) și care la 90 de ani scrie o carte, care a devenit reper în literatura memorialistică. Povestea de viață a doctorului Edith Eva Eger (pentru că de spre ea este vorba), este un exemplu extraordinar despre puterea minții și modul în care tot ceea ce ni se întâmplă în viață, inclusiv experiențele dureroase și traumatice, poate fi transformat într-o sursă de inspirație și ne învață să ne concentrăm asupra a ceea ce este posibil și nu asupra a ceea ce este imposibil. Dr. Eger și-a dedicat zeci de ani restituirii armatei americane (care i-a salvat viața) a soldaților printr-o terapie extinsă pentru șocul post-traumatic, vizite la instituții militare din întreaga Americă, fiind consultant pentru Armata și Marina SUA.

Edith Eva „Edie” Eger (născută în Košice /Kassa la 29 septembrie 1927) este unul dintre cei mai apreciați psihologi, care practică în Statele Unite. Elevă și prietenă cu marele Viktor Frankl și-a luat doctoratul în psihologie clinică la Universitatea din Texas din El Paso. În 1978, a deschis o clinică de terapie în La Jolla, California și a fost numită profesor la Universitatea din California, San Diego. Este specialistă în tratamentul tulburării de stres post-traumatic. Memoriile ei intitulate The Choice – Embrace the Possible, publicate în 2017, au devenit un bestseller internațional. A doua ei carte, intitulată The Gift – 12 Lessons to Save Your Life, a fost publicată în septembrie 2020. Aceste cărți și interviuri stau la baza prezentului articol.

Edith Eger este fiica cea mai mică a croitorului Lajos și a Ilona Elefánt, evrei maghiari din Kassa. Eger a urmat liceul și a luat lecții de balet. A fost membră a echipei olimpice maghiare de gimnastică până în 1942 când guvernul maghiar a promulgat noi legi anti-evreiești și ea a fost eliminată din echipa de gimnastică. Sora ei mai mare, Clara, cântă la vioară și a fost admisă la Conservatorul din Budapesta. Sora ei Magda era pianistă. În luna mai 1944, patru membri ai familiei împreună cu 12.000 mii de evrei din Kassa au fost deportați la Auschwitz. Clara a fost ascunsă de profesorul ei de muzică și a scăpat de deportare. La Auschwitz mama ei a fost ucisă imediat în camera de gazare.

Edith și sora ei Magda abia se schimbaseră în uniformele lor gri, rupte și nepotrivite ca mărime, când a sosit un ofițer nazist în uniformă. Era „marele savantJosef Mengele, căutând deținuți talentați, care să-l distreze. Auzind că Edith s-a pregătit ca balerină, a selectat-o. În memoriile sale, Eger povestește că în aceeași seară Mengele a făcut-o să danseze în cazarmă, pe muzica Dunării albastre. În timp ce dansa, îl putea auzi discutând cu un alt ofițer despre care dintre cele câteva sute de fete prezente trebuie să fie ucise în viitor. „Dacă ratez un pas, dacă fac ceva pentru a-i displace, aș putea fi eu”, scrie ea. „Dansez. Dansez. Dansez în iad…” Drept „onorariu”, a primit o pâine pe care a împărțit-o cu alte fete. Edith Eva Eger a trecut prin diferite lagăre, inclusiv în Mauthausen. Când naziștii au evacuat Mauthausen, Eger a fost trimisă într-un marș al morții (împreună cu sora ei Magda) către lagărul de concentrare Gunskirchen, pe o distanță de aproximativ 55 de kilometri. Când nu a mai putut merge mai departe (din cauza epuizării), una dintre fetele cu care împărțise „pâinea lui Mengele” a recunoscut-o și a purtat-o pe brațe mai departe, împreună cu Magda.

După eliberare, Edith și Magda s-au recuperat în spitalele de campanie americane și s-au întors la Kassa unde au găsit-o pe sora lor Clara. Părinții lor și logodnicul lui Edith, Eric, nu au supraviețuit la Auschwitz. (…) – integral pe astarastoae.wordpress.com.


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook

Lasă un răspuns