O scară spre (auto)cunoaștere

Impresii de spectator

M-a captivat realismul filmului Scara regizat de Vlad Păunescu – cel care a pus în 1992 bazele primului studio de film profesionist din România: Castel Film Studios. Scenariul lungmetrajuluieste semnat, alături de regizor, de Constantin Chelba, scenografia aparține lui Sorin Dima, iar costumele Oanei Păunescu. Operatorul filmului este Alex Sterian, iar de montaj sînt răspunzători Corina Stavilă şi Mihai Cosmin Popa. Echipa a fost sprijinită de Centrul Naţional al Cinematografiei, pelicula fiind distribuită de Transilvania Film. Actorii consacrați Horațiu Mălăele, Ioana Crăciunescu, Magda Catone evoluează alături de tinerii Voica Oltean, Ana Maria Guran și de protagonistul Eduard Trifa de la Teatrul Odeon, debutant în lungmetraj. Din distribuţie mai fac parte Ada Galeş, Ioana Bugarin, Valentin Teodosiu, Nicodim Ungureanu, Ion Andrei Ionescu şi Dragoş Galgoţiu (regizor de teatru debutînd ca actor în acest film).

Într-un interviu, regizorul Vlad Păunescu afirma: „Am trăit şi eu şi soţia mea, Oana Păunescu, printre actori, regizori, creatori de teatru, [de] film sau [de] artă. Dorinţa mea a fost să le dedicăm lor acest film. Le mulţumesc că există, pentru că fără ei nu aş fi existat nici eu, nici soţia mea. Am ales să spun această poveste pentru că face parte din trecutul meu, am trăit acele vremuri, alături de oamenii a[le] căror destine am încercat să le transpun acum pe ecran. Cred că este o istorie importantă, care trebuie ştiută mai ales de tinerii născuţi după Revoluţie, ca să nu se mai repete“ (https://www.europafm.ro/oameni-de-milioane-vlad-paunescu-regizorul-filmului-scara-video/ ).

E o reușită la care trebuie menționată sursa de inspirație: exemplara viață a actorului Dragoș Pâslaru, devenit (după Revoluția din 1989 și mineriada din 13-15 iunie 1990 desfășurată sub comanda noii nomenclaturi în Piața Universității, unde s-a numărat printre victime) călugărul Vasile pe seama Mînăstirii Frăsinei și ulterior ieromonahul Valerian, evoluînd de la ascultările din sectorul zootehnic și de la bucătărie, la îndatoririle ca șef al cancelariei mînăstirii.

Temele sînt dureros de realiste: viața mizeră de sub comunism, dărîmarea unor biserici, visul unei bune părți a populației disperate de a emigra, revoluția furată, atrocitățile mineriadei, „noua“ conducere instaurată profitoare și demagogică. Dominantă ar fi trebuit să fie tema creștină a căutării căii spre mîntuire, dar scenariștii doar au sugerat-o și au omis să pună pe buzele protagonistului tocmai replica esențială a renumitului actor devenit monah: „Am luat coarnele plugului Dumnezeiesc și sufletul meu a iertat tot“ (cf. https://ro.wikipedia.org/wiki/Drago%C8%99_P%C3%A2slaru).

Desigur, Alioșa, eroul dostoievskian pe care-l joacă pe scena din film personajul interpretat de Eduard Trifa e și el creștin, dar spusele sale nu se ridică la înălţimea frazei mărturisitoare a modelului personajului de film, Dragoș Pâslaru alias Vasile / Valerian. În acest caz, s-ar putea afirma că „viața bate filmul“ – și de prea multe ori chiar s-a dovedit adevărată această afirmație. Iertarea celor care i-au făcut rău e o pildă de trăire hristică, jertfelnică, așa cum poetic și ciobanul din Miorița pune preț pe suflet și pe viața veșnică nu pe trupul trecător lăsîndu-se în voia Proniei prin acea frază cu primul verb la condițional-optativ de-o fi să mor care i-a intrigat pe atîția intelectuali străini de învățătura creștină și socotind lașitate / resemnare atitudinea înțeleptului cioban care știe că nimic nu-i întîmplător, că nimic nu se poate petrece fără voia / îngăduința Tatălui Ceresc.

Spectatorul creștin rămîne totuși cu impresia că eroul nu e un înfrînt. În penuria de realizări cinematografice care ne iau cu asalt în timpul liber mă bucur să afirm că Scara e o împlinire prin complexitatea tematică, prin calitatea actorilor, prin mesajul final optimist.


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.

Lasă un răspuns