Asociația Cataleya/Yris: ,,A fost un an cu multe provocări”
![](https://magazincritic.ro/wp-content/uploads/2022/03/chirita-r.jpg)
Asociația Cataleya / Yris
Asociația Cataleya/Yris a avut numeroase realizări și în 2021, dar și anul acesta – de la MTB GOVORA în parteneriat cu CTV Vâlcea (Pedalăm împreună), la Dăruiește un pic de Soare, nu totală nepăsare (Campanie umanitară despre Vâlcea Spirituală, în parteneriat cu DGASPC AEDOPS București) la Târgul de Crăciun Govora, până la crearea unei echipe minunate care lucrează împreună pentru ca Asociația să reușească să își îndeplinească scopul în cel mai eficient mod. Am stat de vorbă cu Ramona Chiriță, președintele și fondatorul Asociației, despre activitatea din 2021 și dorințele pentru 2022.
![](https://www.magazincritic.ro/wp-content/uploads/2021/11/Scoala-Comunitara-Asociatia-Cataleya-Yris.jpg)
Cum a fost anul 2021 pentru Asociația Cataleya/Yris?
A fost un an cu multe provocări, dar și cu evenimente caritabile frumoase. Eu am vorbit cu mulți oameni, care până la urmă aproape toți ne-au ajutat. Am scris o grămadă de proiecte ca să putem finanța ce facem, mulți colaboratori ne-au fost alături cu sfaturi, idei și cred că s-au și rugat deseori să reușim. A fost și greu, zilele au fost lungi, alergătura multă, birocrația uneori infinită – nici nu-mi vine să cred că a trecut aproape un an întreg și că am reușit să facem chiar mai mult decât am crezut inițial.
Care au fost cele mai importante realizări ale Asociației Cataleya/Yris?
Cea mai mare realizare – este faptul că avem o echipă care chiar funcționează. Cum zicem noi destul de des, „cineva acolo sus ne iubește”. Domeniile noastre prioritare sunt: social, educație, mediu, turism și sport. Cristi Stroe este membru încă de la înființare, are răbdare și lucrează cât 3, este specialist pe mediu și sport. Avem filială și la Drăgășani, unde coordonator local este Costinel Stoica, care se implică mult în proiectele comunitare. Voluntarii Florin, Mihaela, Ana, Grațiela, Ana, Andreea, Ady, Yris, Cataleya. Toți sunt formați la școala noastră de voluntari, mergem în teren și realizăm evenimente caritabile durabile. Sunt niște tineri fantastici lângă care e mult mai simplu să faci orice, pentru că știi că ei sunt acolo, pregătiți de „pick-up”. Pentru că beneficiarii noștri se luptă singuri cu greutățile, cu boli, uneori nu au nevoie decât exact de asta – un mic imbold, o vorbă bună, o îmbrățișare, o cană de cafea sau de ceai. Bun și mai avem minim o duzină, colaboratorii noștri de nădejde Seva, Miniprix București, adevărat izvor de ajutor, Cicloturism CTV Vâlcea, Aedops România, Mihai Căldăraru, cu care avem deja finalizate două campanii umanitare întru credință, Mihai fiind un model de empatic autentic. Nici nu m-aș fi gândit că vom avea o echipă așa mare până la sfârșitul anului.
Ce planuri aveți pentru anul 2022?
Pentru 2022, în primul rând ne dorim să reușim să putem continua cu ce am început, așa că prin intermediul acestui interviu rugămintea noastră spre întreaga comunitate este de a sprijini asociația. Ne gândim să dezvoltăm o inițiativă de sprijin la domiciliu pentru grupurile vulnerabile, pentru copii care provin din medii sociale vulnerabile, o tabără de vară, să realizăm un hub comunitar activ sub aspect social cultural, educațional, turistic și ecologic. Anul acesta am demarat ,,Calea spre credință”, eveniment caritabil dedicat persoanelor defavorizate și cu nevoi speciale, inclusiv copiilor proveniți din medii vulnerabile. Beneficiarii campaniei umanitare vor primi alimente în Săptămâna Luminată, în pelerinajul spiritual la mănăstirile incluse în traseul monahal, de asemenea vor beneficia de masă caldă, transport, asistență socială adecvată.
Depinde dacă reușim să obținem finanțări pe unele proiecte, dacă reușim să definim parteneriate publice locale care să ne permită să ajungem la implementarea unor asemenea proiecte de anvergură și pionierat, dar în mod cert foarte benefice pentru comunitatea noastră în permacultură urbană, turism, sport, social, educație.
Mulțumim pentru această perspectivă, dar spune-ne cum vede Ramona-omul, toate lucrurile acestea?
Eu văd omenirea ca pe un organism mare, cu peste 7 miliarde de celule. Dacă o celulă se îmbolnăvește, îmi doresc să găsim variante de vindecare, pentru a nu îmbolnăvi și alte celule, ci celulele sănătoase să lupte pentru a avea organe sănătoase. Asta e datoria noastră, a tuturor. Până acum suntem mulți care am răspuns pozitiv și ne-am unit forțele să ne facem treaba bine pentru ca acest organism micuț din comunitatea noastră să poată să se vindece.
Ce mesaj aveți să le transmiteți tuturor celor care v-au fost alături în fabrica de fapte bune Cataleya/Yris?
Vrem să mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături. Sunt atât de mulți, mi-aș dori să numesc fiecare om care s-a implicat – vom face o pagină dedicată pe site, unde toți donatorii și partenerii vor fi menționați. Deși nu este suficient ca să exprime, de fapt, recunoștința pe care o avem pentru ei. E foarte important să se înțeleagă că Asociația Cataleya/ Yris e o asociație care se bazează 100% pe donații. Chiar fiecare leu contează. Pentru donații se poate folosi IBAN-ul asociației: RO58BTRLRONCRT0500955501 – Paypal (cataleyayris@yahoo.com). Mall, puteți redirecționa 3,5%. Noi, în primele luni de asta ne ocupăm, așa că dacă vreți să ne ajutați, sunați-ne sau scrieți-ne pe Facebook și venim noi să vă ajutam să ne ajutați.
Ramona Chiriță este profesor doctor în științe, antreprenor social, organizator de proiecte axate pe educație nonformală, pasionată de etnografie și turism. Ramona este fondatorul și președintele Asociației Cataleya/Yris și, în ultimele luni, a fost implicată constant în menținerea relației cu autoritățile publice, donatorii, sponsorii, colaboratorii.
,,Din 2019 suntem o echipă de tineri profesioniști, care își propune, prin identificarea soluțiilor optime, crearea unui climat favorabil, necesar revitalizării sociale, culturale, turistice și educaționale a societății civile. Ne dorim să inițiem, să promovăm, să implementăm măsuri de dezvoltare durabilă, în scopul creării unor comunități locale responsabile și active sub aspect social, cultural, educational, turistic și ecologic.”
- MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.
Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.
MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoare. Contează pe ȘTIRI ce contează