Comisia Europeană și-a înjumătățit estimările privind creșterea economică a României în anul 2022

Parlamentul European / Bruxelles

După o creștere robustă în 2021, economia României ar urma să încetinească la 2,6% în 2022, pe măsură ce inflația reduce veniturile disponibile iar războiul din Ucraina afectează încrederea în economie, lanțurile de aprovizionare și investițiile, se arată în previziunile economice de primăvară, publicate luni de Comisia Europeană (CE), conform Agerpres.

Comparativ, în luna februarie, înainte de invadarea Ucrainei, Executivul comunitar estima că economia României va înregistra un avans de 4,2% în acest an. De asemenea, CE a revizuit, în jos, și estimările privind evoluția economiei românești în 2023, când Produsul Intern Brut ar urma să înregistreze un avans de doar 3,6%, față de accelerarea de 4,5% prognozată în luna februarie.

Totodată, Comisia Europeană și-a majorat semnificativ prognoza de inflație pentru acest an în cazul României, de la 5,3% cât estima în februarie, până la 8,9% conform previziunilor de primăvară, urmând ca în 2023 inflația să se reducă la 5,3%, când ar urma să se resimtă efectul de bază, informează R3Media.

„Riscurile sunt orientate preponderent în jos pentru creșterea economică și viceversa pentru inflație, deoarece situația depinde de lungimea și de severitatea conflictului precum și de tensiunile comerciale globale.

Cu toate acestea, există și riscuri orientate în sus, în condițiile în care formarea brută de capital ar putea fi influențată pozitiv de procesele de relocare a activităților de producție din Ucraina și Rusia în timp ce piața muncii ar putea să integreze mai mulți oameni care fug din Ucraina decât se estima inițial”, susține Comisia Europeană.

Potrivit Executivului comunitar, mai mulți factori stau în spatele acestei așteptate creșteri a deficitului: noile măsuri de cheltuieli incluse în bugetul pe 2022 (precum creșterea pensiilor și alocațiilor pentru copii), majorarea dobânzilor și reducerea contribuțiilor sociale.

În plus, România a adoptat o schemă de compensare pentru a face față exploziei prețurilor la energie până în luna martie 2023. Un nou set de măsuri economice și sociale a fost anunțat la data de 11 aprilie, care potrivit informațiilor disponibile ar urma să aibă un efect bugetar negativ de 0,4% din PIB.

Deficitul guvernamental este preconizat să se reducă până la 6,3% din PIB în 2023, în principal ca urmare a încetării măsurilor de sprijin la energie și a efectului stabilizatorilor automați, pe măsură ce creșterea economică ar urma să accelereze. Integral pe R3Media.


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. 
  • Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa. Contactați-ne: aici.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.

MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns