Biblioteca Națională a României

Exprimarea unor opinii medicale de către oameni consacrați, dedicați admirabil profesiei, include cîteodată sintagme care mă pun pe gînduri din perspectiva lingvistului și mă întreb: oare se mai poate face ceva în privința limbajului științific în cauză pentru a se pune în acord cu normele generale de scriere în românește?

Un exemplu recent justifică intervenția publică de față:

Creșterea importantă a mortalității, a sporului natural negativ și a excesului de mortalitate atât prin covid cat și prin afecțiuni non-covid acute și cronice neglijate, în 2020 cât și în 2021 , valorile acestor parametri agravându-se în 2021 față de 2020 sunt evidențe ce rezultă clar din rapoartele INSP-ului pe care le-am sintetizat și le-am expus în raportul actualizat recent „CONSECINȚELE DEZASTRUOASE ALE MĂSURILOR LUATE ÎN ULTIMII DOI ANI. ROMÂNIA ÎN PERICOL DE A FI DEPOPULATĂ IN RITM ACCELERAT”. (https://www.activenews.ro/covid/Dr.-Geanina-Hagima-Gheorghita-n-a-iesit-la-portita.-Petitie-publica-despre-cresterea-mortalitatii-dupa-vaccinare-pe-adresa-Spitalul-SRI-Colonelului-i-se-cere-sa-renunte-la-calitatea-de-medic-174724 ).

Expresia demografică „sporul natural negativ“ cu privire la raportul nașteri-decese întîlnită nu numai în limbaj medical, ci și în acela al statisticienilor, ori al politicienilor, reluat de jurnaliști este un nonsens, întrucît spor înseamnă 1) Faptul de a progresa ușor, de a avea randament în muncă și 2) Abundență, belșug, cîștig, folos, prosperitate. Or, ceea ce reprezintă o creștere, o mărire, un adaos intră în opoziție cu pierderea, cu deficitul, cu minusul. E ca și cînd am spune, fără a viza efecte umoristice, „am cîștigat o amendă“ ori „am avansat profesional cu o retrogradare“.

Un alt exemplu de stăpînire precară a semnificației unor termeni găsim în:  

Exodul românilor s-a produs ce-i drept în mai multe etape, dar fiecare guvernare, indiferent de culoare politică, guvern după guvern, și-a adus aportul negativ pentru acest exod al românilor peste granițele țării. (https://glasul.info/2022/05/20/diana-iovanovici-sosoaca-a-avut-din-nou-dreptate-exodul-romanilor-mai-mare-decat-recunosc-autoritatile-8-milioane-de-romani/ ). Semnificația neologismului apporter (fr.) = „a aduce“, care a generat derivatul românesc aport = „contribuție adusă, participare la…“ este necunoscută celui ce a formulat expresia „și-a adus aportul negativ“. Ea conține un pleonasm („a aduce un aport“!) și un nonsens („o contribuție sau o participare negativă“!), exodul cu pricina fiind de fapt o dovadă de neprofesionalism al guvernanților, o carență, un eșec, o pagubă la nivel social-economic.

Sigur că, indiferent de specializare, cînd cineva se decide să scrie, trebuie să fie familiarizat cu vocabularul, să posede cunoștințe gramaticale suficiente și să aibe minime deprinderi de lucru cu dicționarul, mai ales cînd vrea să utilizeze neologismele; altminteri va înregistra un spor / un aport… „negativ“! E drept că Lucian Blaga își permitea să fabrice sintagma poetic-filosofică „minus-cunoaștere“ (alături de „plus-cunoaştere“ și „zero-cunoaştere“), pe care o considera chiar cea mai rară, dar şi cea mai înaltă formă de cunoaştere; însă în situațiile concrete la care fac trimitere autorii textelor din care mi-am extras exemplele nu se pune problema filosofic-poetic pentru a le putea admite! 

N.B.: Fiind filolog, nu folosesc nejustificata complicare a scrisului în românește cu „â“ median, exceptînd cuvîntul „român“ și derivatele sale, precum și numele proprii scrise cu această literă – de exemplu Brânzaș. Paradigma verbului „a fi“ nu atestă în vorbirea curentă pe „sunt / suntem“ etc.; în plus, „sunt“ nici măcar nu se justifică etimologic! Drept urmare, eu rostesc / scriu sînt / sîntem etc. 

București,  11 cireșar 2022


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. 
  • Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa. Contactați-ne: aici.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.

MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns