Pentru a ieşi din disperare
![](https://magazincritic.ro/wp-content/uploads/2021/12/sinucidere-1.jpg)
Foto: monitorulcj.ro
Un nou studiu al economiștilor Tyler Giles, Daniel Hungerman și Tamar Oostrom, „Opiate of the Masses: Deaths of Despair and the Decline of American Religion”, („Opiul maselor: morțile cauzate de disperare și declinul religiei americane” – n.n.) constată că motivul principal al creșterii dramatice a așa-numitelor morți din disperare – cum ar fi sinucideri, decese prin dependența de opiacee, supradozaj și alcoolism – este, pur și simplu, declinul „religiilor organizate”.
Numai în ultimele două decenii sinuciderile au crescut cu 30%. Autorii studiului au căutat să înțeleagă factorii care cauzează „una dintre cele mai importante probleme economice și demografice ale timpului nostru” și au descoperit că foarte puține date au fost în măsură să ofere o explicație pentru creșterea disperării, cu o excepție flagrantă: o scădere a practicii religioase a fost foarte puternic corelată cu această creştere a patologiilor disperării începând cu sfârșitul anilor 1990, în urma unei scăderi abrupte a „aderenței religioase” (probabil colapsul protestantismului în principal) ce începuse la finalul anilor 1980.
Folosind General Social Survey (Ancheta socială generală n. n.), autorii au descoperit că acest lucru a avut un efect disproporționat asupra celor săraci și în special asupra „americanilor albi de vârstă mijlocie fără diplomă de facultate”. Se poate observa imediat cum clasa de oameni cea mai afectată de declinul religios este formată din cei cărora le lipsesc toate „tampoanele” sociale și economice ale claselor mijlocii și superioare. S-ar putea chiar specula că cei mai afectați de creșterea numărului de decese din cauza disperării și de declinul devotamentului creștin ar gravita către orice candidat politic care ar putea oferi o oarecare speranță de a inversa acest trend.
Cu toate acestea, cel mai puternic aspect al studiului, în special pentru cititorii paginii Postliberal Order, este că autorii urmăresc creșterea nivelului disperării și declinul corelativ al religiei cel mai precis până la momentul abrogării legilor duminicale. (Articolul se referă la realităţile şi evoluţiile din S.U.A. „Blue laws”,cunoscute și sub denumirea de legi de duminică, legi comerciale de duminică sau legi de închidere de duminică, sunt legi care restricționau sau interziceau anumite activități în anumite zile, de obicei duminica. Legile au fost adoptate inițial din motive religioase, în special pentru a promova respectarea zilei de închinare creștină, dar de atunci au ajuns să servească și unor scopuri seculare – n.n.)
„S-a demonstrat că aceste legi sunt strâns legate de practica religioasă, sprijinind discret participarea la slujbele religioase… abrogarea acestor legi a redus participarea religioasă”.
Desigur, „scăderea participării religioase” a fost întotdeauna intenția și scopul abrogării legilor duminicale, iar toate acestea confirmă la modul negativ că modul în care se legiferează transmite oamenilor învăţături, dar uneori – cum e în cazul de faţă, al modului în care au fost abrogate nişte legi – ne învață ceva fals și care se poate dovedi rău pentru un popor.
Activiștii care au căutat (în ura lor față de creștinism) să abroge astfel de legi, precum și legislatorii și justițiarii care au legiferat abrogarea, nu au reușit să prevadă cât de dăunătoare ar fi pierderea unor astfel de legi asupra „țesutului social al comunităților în general”. Printre lucrurile pe care le-au putut constata se numără faptul că pierderea legilor duminicale a scăzut mult participarea la serviciile religioase și că acest lucru a făcut, la rândul său, ca o parte însemnată a populației să devină instabilă, în lipsa puterii „religiozității”, incapabilă de a face față unor „șocuri negative enorme”, cum ar fi războaiele sau dezastrele naturale – adică incapabilă să facă față suferinței. (…) – integral pe Alternativa de Bun-Simţ.
- Suntem cenzurați online/pe rețelele de socializare. Zilnic, puteți accesa site-ul pentru a vă informa/abona. Contactați-ne oricând. Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un ,,Like” și să distribuiți pagina de Facebook (conținut exclusiv).
- Pentru o presă independentă/integră, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!
MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Contează pe ȘTIRI ce contează!