C.N.I. „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea | Proiect ERASMUS+ pentru „Cetățenie activă” la Vidin, în Bulgaria

Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea participă în aceste zile la Vidin, în Bulgaria, la prima mobilitate din cadrul Proiectului Erasmus+ „Active to strengthen European values” (ASEV). Proiectul „Activ pentru consolidarea valorilor europene” este coordonat de o școală din Lituania și se desfășoară în parteneriat cu școli din România, Turcia, Bulgaria, Olanda și Italia, în perioada martie 2022 – februarie 2024.

Șase eleve și două cadre didactice de la Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea reprezintă România în cadrul proiectului Erasmus+ „Active to strengthen European values” (ASEV), care are ca obiective principale: implicarea civică a tinerilor și dezvoltarea responsabilității civice; participarea tinerilor la nivel local, național și european; dezvoltarea competențelor de gândire critică, creativitate, rezolvarea de probleme, toleranță și empatie; dezvoltarea abilităților de dezbatere și public speaking în context internațional; îmbunătățirea cooperării și comunicării la nivel internațional; crearea unui program de „Cetățenie activă” care va putea fi implementat în școli; creșterea încrederii în sine a elevilor și dezvoltarea valorilor europene; schimbul de bune practici între profesori; crearea unor strategii de includere a subiectelor europene în cadrul obiectelor de studiu la nivelul școlilor participante.

Proiectul Erasmus+ dedicat consolidării valorilor europene este coordonat de Școala Radviliskio Lizdeikos gimnazija, Radviliskis, din Lituania, și se desfășoară în parteneriat cu Gimnaziya s prepodavane na tchuzhdiezitsi Yordan Radichkov, Vidin, din Bulgaria, Istituto D’Istruzione Superiore „Pomponio Leto” Teggiano, din Italia, Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab”, Râmnicu Vâlcea, din România, Vereniging voor Christelijk Voortgezet onderwijs Rotterdam en omgeving, Christelijke Scholengemeenschap Comenius College, Rotterdam, din Olanda și Fahreddin Kerim Gökay Anadolu Lisesi, Istanbul, din Turcia.

Proiectul Erasmus+ „Active to strengthen European values” (ASEV), deschide drumul spre Programul „Cetățenie activă în școli”.

Din partea Colegiului Național de Informatică „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea, participă la această primă mobilitate, desfășurată în perioada 16-22 octombrie, în Bulgaria, elevele: Gruitoiu Ana, Ciungu-Sasu Maria-Anastasia, Minaila Oana, Trutescu Amalia, Nicula Andreea și Albinaru Ines, alături de prof. Daniela Samoilă și Gina-Eugenia Richițeanu.

Despre participarea acestora și a celorlalți elevi și cadre didactice vâlcene la proiectul Erasmus+ „Active to strengthen European values” (ASEV), prof. Daniela Samoilă ne-a declarat că activitățile de învățare pe care le vor desfășura alături de celelalte cinci școli partenere aflate în proiect, „sunt organizate în jurul a șase teme principale: Democrație și cetățenie europeană, Discriminare, Fake News, Consum responsabil, Valori europene și Drepturile omului. Activitățile de în±vățare destinate profesorilor urmăresc dezvoltarea de competențe metodologice pentru integrarea temelor europene în disciplinele pe care le predau. Se va crea un toolkit pentru programul „Cetățenie activă” și fiecare școală va lansa un club de dezbateri, cu concursuri la nivel local și national, precum și alte activități specifice proiectelor Erasmus+. Le mulțumim gazdelor de la Gimnaziya s prepodavane na tchuzhdiezitsi Yordan Radichkov din Vidin pentru primirea călduroasă și îi asigurăm pe toți partenerii din acest proiect de bunele relații pe care dorim să le promovăm pentru consolidarea valorilor europene.

Proiectul la care participă elevii și profesorii de la Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea este coordonat de prof. Gabriela Cocoș, având ca obiective principale realizarea toolkitul pentru programul „Cetățenie activă”, elevii își vor dezvolta gândirea critică, creativitatea, empatia, toleranța și competențele lingvistice. Vor deveni mai motivați și mai implicați în comunitățile lor. Își vor dezvolta de asemenea abilitățile de dezbatere și public speaking, vor câștiga încredere în sine pentru luarea deciziilor și rezolvarea de probleme. Deasemenea elevii vor dobândi cunoștințe despre activitatea instituțiilor Uniunii Europene. Profesorii participanți la proiectul Erasmus+ „Active to strengthen European values” (ASEV) își vor putea dezvolta calificarea profesională, vor dobândi cunoștințe noi și își vor îmbunătăți calitatea predării prin aplicarea de noi metode didactice.

Proiectele de mobilitate Erasmus+ au la bază activități de învățare cu impact pozitiv la nivelul tinerilor, cadrelor didactice și comunităților. Sunt activități specifice educației nonformale și informale ce urmăresc dobândirea și dezvoltarea de competențe ce contribuie la dezvoltarea personală și socio-educațională a celor implicați. Proiectele de mobilitate în domeniul educației sprijină oportunitățile de învățare și formare a persoanelor implicate în acest domeniu. De asemenea, susțin dezvoltarea organizațională prin furnizarea de experiență internațională furnizorilor de formare și a altor organizații din domeniul educației și formării profesionale.


  • Suntem cenzurați online/pe rețelele de socializare. Zilnic, puteți accesa site-ul pentru a vă informa.
  • Contactați-ne oricând.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un ,,Like” și să distribuiți pagina de Facebook (conținut exclusiv).
  • Pentru o presă independentă, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservatorContează pe ȘTIRI ce contează!

Lasă un răspuns