Claudiu Stănășel, politicianul român care a impresionat Italia: „Vrem recunoașterea minorității naționale a românilor din Italia”

R3Media

Claudiu Stănășel: Trăiesc în Europa, în Italia, în Prato care este casa mea de peste 20 de ani. Aici am familia, compania, prietenii, aici lucrez și aici intenționez să rămân. Merg mereu înainte ținând capul sus și sunt mândru de originile mele. În acești ultimi ani am străbătut Italia în lung și în lat, întâlnind mii și mii de oameni pentru a realiza un proiect politic revoluționar, construit împreună cu o echipă numeroasă formată din oameni de mai multe etnii, clase sociale și grupe de vârstă, echipă care mi-a fost alături de la început și care crește în fiecare zi.

Obiectivul nostru este să demonstrăm că tinerii noilor generații pot fi liderii de azi și de mâine în orice sector al societății noastre, inclusiv în politică și instituții. O cale de integrare sănătoasă și productivă trebuie să se concentreze pe participarea deplină la viața societății, oferind astfel valoare adăugată creșterii sociale, culturale, economice și politice.

Ceea ce am făcut până acum în Prato a fost doar începutul. Sunt mândru de rezultatele obținute și de recordurile pe care le-am atins, însă nu trebuie să ne oprim. Aceasta este calea cea dreaptă de urmat și imensul sprijin de care beneficiem o demonstrează din plin. Sunt convins că acest model de integrare care nu se bazează doar pe a cere și a pretinde drepturi sau altceva, ci care își propune să evidențieze îndatoririle și să aducă contribuții valoroase, poate fi o revoluție utilă și fructuoasă pentru întreaga Italie, iar eu nu voi renunța până când nu voi reuși.

La alegerile locale din 2019, ați fost ales consilier local și, ulterior, vicepreședinte al Consiliului Local din Prato, al doilea oraș ca mărime din Toscana. Sunteți nu numai cel mai tânăr – ați fost ales la 24 de ani – dar și cel mai votat român din Italia. Cum apreciați astăzi, la trei ani distanță, această formidabilă reușită?

Claudiu Stănășel: Ceea ce am reușit să facem în 2019 a fost o mare reușită politică și socială. Datorită ajutorului și încrederii din partea multor oameni, am avut, pentru prima dată într-un municipiu mare italian, cu peste 200.000 de locuitori, un tânăr de origine română care a intrat în Consiliul Local obținând cele mai multe voturi din lista proprie și din coaliție, dar, mai ales, care a fost votat ulterior în unanimitate de noul Consiliu în calitate de Vicepreședinte al Consiliului Local – funcție instituțională care nu fusese niciodată atribuită unui tânăr politician, darămite și cetățean străin. Mai multe pe R3Media

O informație recent lansată s-ar putea transforma într-o extraordinară veste pentru românii care trăiesc și muncesc pe pământ italian. Unul dintre dezideratele de căpătâi ale numeroasei noastre comunități, cel de a deveni minoritate națională în Italia, poate deveni în sfârșit realitate, informează Rost Online.

Concret, este vorba despre un demers politic în vederea modificării unui act normativ din 1999 – legea 482 – care conține „Regulamentul privind protecția minorităților lingvistico-istorice”. Prin modificarea acestei legi, românii ar putea deveni minoritate lingvistică recunoscută și protejată de Constituția Republicii Italiene, precum alte minorități între care: albaneză, catalană, greacă, slovenă, croată și franceză. Limba română este în ziua de azi a doua limbă vorbită pe teritoriul peninsulei după cea italiană.

Această inițiativă, care nu este totuși nouă, a fost repusă pe agenda publică datorită lui Claudiu Stănășel, românul care ocupă cea mai importantă funcție în administrația locală italiană. Ales la numai 24 de ani Vicepreședinte al Consiliului Local din orașul Prato, Stănășel a inițiat și susținut numeroase proiecte în beneficiul românilor care trăiesc în Toscana. A fost promotor al unuia din proiectele de interes național pentru a dezvolta relațiile economice dintre Italia și România.

Potrivit Vicepreședintelui Consiliului din Prato, reglementarea legală ca  minoritate națională a românilor din Peninsulă este astăzi mai aproape de realitate. Pentru aceasta, în acest an va fi demarată pe tot teritoriul Italiei o campanie politică amplă care va fi promovată activ pe rețelele de socializare, prin care vor fi explicate opiniei publice avantajele dobândirii acestui statut de către cea mai numeroasă comunitate de străini care locuiește în Italia.

În fiecare an, din 1999, statul Italian pune la dispoziție intre 5 si 10 milioane de euro pentru proiecte dedicate minorităților lingvistico-istorice recunoscute. În cadrul bugetului din anul 2022, de exemplu, Guvernul Republicii Italiene a alocat 6.054.693,00 de euro. „Dacă vom realiza ceea ce ne-am propus, aceasta va însemna drepturi și beneficii extinse pentru cetățenii români din Italia și promovarea susținută a limbii și a culturii noastre naționale prin intermediul fondurilor puse la dispoziție de către statul Italian, după cum se întâmplă azi în ceea ce privește minoritățile lingvistice recunoscute. Asociațiile de români de pe teritoriul peninsulei ar putea avea acces direct la fondurile alocate de către Guvernul Italiei pentru a demara proiecte în folosul comunităților de români. Este esențial pentru noi ca români, să nu mai depindem doar de bugetul și de programele ale Departamentului pentru Românii de Pretutindeni!”, a transmis Claudiu Stănășel.

O asemenea reglementare ar însemna deschiderea unor importante oportunități pentru rezidenții români și împlinirea unei aspirații mai vechi. Peste 1,2 milioane de români trăiesc astăzi pe pământ italian, aceștia reprezentând aproape un sfert din totalul rezidenților străini din această țară, transmite Rost Online.


Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns