Apel de interes public, către conducerea interimară a Muzeului Național „Constantin Brâncuși” de la Târgu Jiu și liderilor politici gorjeni aflați în coaliție la guvernare!

Casa de Licitații „Historic” din București

Pe data de 9 martie a.c., Casa de Licitații „Historic” din București organizează licitația „Avangardă și avangardiști”, în cadrul căreia vor fi licitate și o serie de fotografii și înscrisuri olografe, extrem de rare și valoroase, care au aparținut sculptorului gorjean Constantin Brâncuși.

Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu are ocazia să spele rușinea de a nu avea niciun obiect de colecție purtând semnătura mareluI sculptor, cu toate că instituția a fost înfiinţat printr-o lege încă din anul 2015.

📎 Solicităm public actualului manager interimar al Muzeului Național „Constantin Brâncuși”, doamna Denisa Șuță, să acționeze de îndată în direcția achiziționării celor 10 loturi (006, 039, 097, 098, 099, 100, 101, 102, 103, 161), din cadrul licitației „Avangardă și avangardiști” organizată de Casa de Licitații „Historic”.

Achiziționarea loturilor amintite, precum și legitimitatea apelului formulat, se înscriu în direcția constituirii unei colecții la nivelul muzeului din Târgu Jiu, instituție a Ministerului Culturii care nici până în prezent nu deține obiecte originale legate de viața și activitatea sculptorului Constantin Brâncuși.

Primul pas pe care conducerea Muzeului Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu ar trebui să îl facă imediat este demararea procedurilor interne în ceea ce privește achiziționarea loturilor de fotografii și documente scoase la licitație, precum și redactarea unei Scrisori de Intenție către Casa de Licitații „Historic” prin care își arată disponibilitatea de a achiziționa loturile care vor fi vândute în cadrul licitației programate joi, 9 martie 2023.

Achiziționarea de obiecte de patrimoniu despre Constantin Brâncuși ar fi trebuit să fie o preocupare legitim asumată de conducerea muzeului, dar care din păcate nu s-a concretizat până la această dată.

Conducerea Muzeului Național „Constantin Brâncuși” trebuie să expună urgent printr-o scrisoare domnului Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii, dorința achiziționării loturilor amintite și conformitatea solicitării sprijinului activ în efortul de constituire a unei colecții de fotografii, documente, cărți, reviste, sau alte obiecte cu caracter muzeal la Târgu Jiu, precum și solicitarea unei audiențe de îndată în vederea soluționării cu celeritate a chestiunii în discuție.

Unul dintre cele mai valoroase exponate licitate este ultima fotografie a lui Constantin Brâncuși în România, al cărei preț de pornire este de 2.500 de euro. Este vorba despre o fotografie de epocă cu Constantin Brâncuși la amplasarea Mesei Tăcerii, realizată de Marcu Micu în 1938, la Târgu Jiu. Exponatul este cu atât mai valoros cu cât este cu Brâncuși în mișcare, în timp ce majoritatea fotografiilor cu marele sculptor sunt realizate în studio. Fotografia scoasă la licitație provine din arhiva familiei lui Marcu Micu.

📎 Apelul nostru se adresează în egală măsură și politicienilor gorjeni de la PSD, PNL și USR, în special a liderilor politici gorjeni aflați în coaliție la guvernare, a căror intervenție de lobbying la Ministerul Culturii se impune ca o prioritate în aceste momente, într-un demers colectiv ce decurge din însăși misiunea pe care și-a asumat-o instituția Muzeului Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu la data înființării sale. Aveți exemplul manuscriselor lui Mircea Eliade, retrase de la licitație după ce a fost semnat un protocol de vânzare directă către Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova a 69 de loturi din colecția „În jurul lui Eliade, Cioran și Blaga – Manuscrise, dedicații și scrisori”, urmare a implicării Consiliului Județean Dolj și a Ministerului Culturii.

O lipsă de reacție a Muzeului Național „Constantin Brâncuși” și a intervenției de lobby a liderilor politici gorjeni ar însemna doar legitimarea unei sinecuri, în locul unei instituții naționale de cultură!

Tratarea subiectivă a apelului public pe care îl lansăm astăzi nu poate avea decât consecințe negative pentru imaginea Muzeului Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, ar da proba incapacității manageriale și dezinteresul față de misiunea instituției care poartă numele marelui Brâncuși.

Andrei Popete Pătrașcu,
Președinte Asociația cultural-istorică Pleniceanu.


MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator – Nihil Sine Deo – PRESĂ LIBERĂ

Lasă un răspuns