Când munca ta are o finalitate te poți numi un om împlinit sufletește. Vineri, 11 martie, la Craiova, a avut loc etapa interjudețeană a Olimpiadei instrumentale, clasele III-VIII. Am retrăit încă o experiență, printre multe altele, pentru că de fiecare dată, cu fiecare copil, te întâlnești cu o nouă lume, iar menirea ta de descăl e să decoperi și să te redescoperi în lumea copilăriei. Frumos spunea Goethe că “viața este copilăria nemuririi noatre”! Parafrazându-l, putem spune: “copilăria e nemurirea vieții noastre” !

  Oare am făcut destul pentru acești copii ? S-a-ntâmplat vreodată să-i abandonăm în fața pianului pentru că ne fura birocrația dezbaterilor “calitative”?  S-a-ntâmplat vreodată să-i decretăm “proști” și să ne ne izolăm în “fumurile” conștiinței fără conștiință ? S-a-ntâmplat vreodată să trecem peste orgoliile devoratoare de premii, doar ca să urmărim devenirea unui copil într-o competiție? I-am spus și ne-am spus vreodată că și concursul e o formă de evaluare și nu un scop în sine? Câți dintre noi, dacălii avem elevi pe care i-am dus de la primii pași până la Conservator? Câți dintre noi recunoaștem că ne mai hrănim cu munca unora care devin incomozi pentru că nu se abat de la singurul adevăr al științei de carte? Dacă titularizarea s-ar desființa, câți și-ar putea dovedi eficiența fără a mai apela cu disperare, la dreptul ruginit și încremenit al titularului? Dar, ce ne salvează e tot copilăria, adevărata nemurire a vieții noastre și le adresez un BRAVO, din tot sufletul tutror elevilor care au înțeles că adevărata competiție e competiţia cu sine.

   Alături de elevii mei, trăiesc mereu o experienţă unică. I-am urmărit şi de această dată în timpul concursului. Şi-au dorit mult să participe şi ce e mai important că şi-au învins emoţiile, singuri descoperindu-şi curajul pentru competiţiile viitoare:

 –  clasa a III-a, Menţiune cu 86 de puncte: Angeles Béatrice Roşu Ionuţ ; ne-am cunoscând de curând, în semestrul II al anului trecut, când Angi devine eleva mea la Scoala Populară de Artă. M-a impresionat dorinţa părinţilor de a da copiilor o educaţie completă, bazată pe Religie şi Artă. În afară de audiţiile clasei şi competiţiile la nivelul şcolii, Angi participă pentru prima dată într-un concurs “adevărat”;

clasa a V-a, Premiul I, cu 98 de puncte: Maria Diana Neagoe, un copil minunat, cu auz absolut, cu un palmares bogat de premii, pentru vârsta ei, talent descoperit tot la Scoala Populară de Artă, la clasa profesorului Aurel Popescu.

clasa a VII-a, Menţiune cu 88 de puncte: Carla Belen Roşu Ionuţ ; ca şi surioara ei, Carla dovedeşte sensibilitate, e un copil responsabil în care întrevezi chiar şi talentul didactic.

clasa a VIII-a, Premiul II, cu 94 de puncte: Emilian Daniel Neagoe – auz absolut şi un palmares substanţial de premii. Maria şi Dănuţ au suportul unor părinţi dedicaţi copiilor şi un program organizat de studiu.

Din când, în când mai auzi voci care dezbat problema copiilor fără copilărie, din cauza orelor de studiu. Aceşti copii se regăsesc în ceea ce fac şi aşteaptă cu nerăbdare orice prilej în care pot să ne pună sufletul în palmă ca pe-o nemurire… Când munca ta are o finalitate te poți numi un om împlinit sufletește.

12 aprilie 2016


  • Suntem cenzurați online, pe rețelele de socializare. Zilnic, puteți accesa site-ul pentru a vă informa.
  • Contactați-ne oricând. Pentru o presă independentă, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservatorContează pe ȘTIRI ce contează!

Lasă un răspuns