Asociația culturală Tătărescu

Cu ocazia împlinirii a 132 de ani de la nașterea marelui diplomat român Grigore Gafencu, vă prezentăm astăzi un set de trei fotografii din fondurile Arhivei Naționale a României, în care acesta este surprins la Paris în anul 1939, alături de Gheorghe Tătărescu.

Grigore Gafencu s-a născut în București, la 30 ianuarie 1892. A studiat dreptul la Geneva și a obținut doctoratul în științe politice la Paris (1914).

În Primul Război Mondial a fost aviator într-o escadrilă franceză; a fost distins cu ordinul militar „Mihai Viteazul“ pentru reușita zborului său din Paris la Iași peste liniile germano-turco-bulgare. După Marea Unire, a intrat în viața publică, dedicându-se mai întai ziaristicii: fondator al publicației Revista vremii, apoi director al marilor cotidiane Argus și Timpul.

Intrând în politică, a militat în aripa stângă a Partidului Național-Țărănesc, alături de Petre Andrei, Mihail Ghelmegeanu, Mihail Ralea ș.a. După ce a ocupat mai multe funcții în guvernele național-țărăniste, la 22 decembrie 1938 a fost numit ministru de externe. A demisionat la 30 mai 1940 – după o activitate extrem de roditoare a politicii externe românești –, motivându-și retragerea prin schimbarea raportului de forțe internaționale în urma victoriilor germane în vest. A fost acreditat apoi ca ministru plenipotențiar la Moscova (1940–1941).

Bun cunoscător al politicii externe românești și internaționale, a ținut (în ultima parte a celui de al Doilea Război Mondial) conferințe publice la Londra, Paris, Strasbourg, Florența, Zurich, Geneva, pledând peste tot cauza și interesele României. A depus pe masa Conferinței Păcii din 1947 două ample memorandumuri în care își prezenta opiniile, corecte, documentate, față de tratamentul nedrept aplicat patriei sale. Grigore Gafencu a încetat din viață la 30 ianuarie 1957, având și astăzi mormântul în străinătate.

Andrei Popete Pătrașcu, asociatiatatarescu.com


MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet

Lasă un răspuns